StoryEditor
formiranje vlasti

Naša stranka će inzistirati na ubrzanju procesa europskih integracija BiH

Piše fena  /  10.12.2022., 17:00h

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić izjavila je da će ta stranka sudjelovati u pregovorima o formiranju vlasti na državnom, koji bi trebali početi sljedeće tjedna, ali da će imati svoje uvjete i principe na kojima će inzistirati.

Kako je izjavila na tiskovnoj konferenciji u Sarajevu nakon sjednice Glavnog odbora Naše stranke, u skladu s tim hoće li principi biti ispoštovani, odredit će se o sudjelovanju u formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jer je za njih vrlo važno potpisivanje zajedničkog programa svih sudionika u vlasti.

Istakla je da žele, između ostalih, inzistirati na principima koji se tiču ubrzanja procesa europskih integracija BiH i opredijeljenosti svih subjekta u otvaranje pregovora nakon dobivanja kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji.

Inzistirat će i na principu osiguranja funkcionalnosti državnih institucija posebno onih koje su nositelji europskih integracija, unapređenju izbornog procesa, njegovog integriteta i transparentnosti te ispunjavanje potrebnih uvjeta za povlačenje značajnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU.

- Ako ovi principi budu ispoštovani i budu uvršteni u koalicioni program na osnovu toga ćemo se odrediti u sudjelovanje u Vijeću ministara BiH - pojasnila je Ćudić.

Najavila je da će se svi dužnosnici prijedlozi za kreiranje tog programa s ostalim partnerima, uključujući Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), razmatrati da li su u skladu s europskim principima.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto kazao je danas da ta stranka želi ispuniti sva svoja obećanja, a jedno od njih je da se bez njih ne trebaju donositi odluke na bio kojem nivou vlasti posebno kada se govori o ubrzanju i odblokiraju EU puta.

Naglasio je da se za formiranje vlasti na federalnom nivou piše program o sudjelovanju u vlasti po prvi put zajedno s ostalim strankama Osmorke i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izražavajući nadu da će taj program biti nešto što će biti mjera uspjeha jedne vlade.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 00:29