Article_Top_970x250

NASA prihvatila projekt dječaka iz Bosanskog Broda

mora izgraditi "nano satelit"

NASA prihvatila projekt dječaka iz Bosanskog Broda

kol 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via RTRS

Osnovac Dejan Lukić (13) iz Bosanskog Broda od svoje pete godine samostalno radi na računalu. Sve je počelo od video igrica. Zanimanje za informatiku, fiziku i astronomiju probudili su mu majka i djed. Najdrže knjige su mu o radu i patentima Tomasa Edisona i Nikole Tesle. Projekt nano satelita, nova je dimenzija u njegovom životu, piše Faktor.

Dejan ima obvezu do svibnja 2020. izgraditi "nano satelit" o svom trošku, koji će krajem istog mjeseca NASA, lansirati u zemljinu orbitu.

- Radi se o komunikacijskom satetlitu, u niskoj zemljinoj orbiti. Napaja se pomoću solarnih panela. Odatle se pune baterije. On komunicira s drugim satelitima u višoj orbiti, i te podatke vraća nazad na zemlju, kroz te druge satelite- rekao je Lukić. Kada je u kući rekao da će na NASA-in natječaj prijaviti projekt "Nano satelita", nisu ga ozbiljno shvaćali.

Kada je prošao na izboru od 706 kandidata, situacija je postala ozbiljna. - Јesmo na slatkim mukama, što se tiče financija. Malo većim mukama. NASA je platila licencu, ali nije platila izradu samog satetlita.

To je na nama - istaknula je majka Dijana Ždranja. Dejan živi s majkom, bakom i djedom Milenkom Ždranjom, koji je inače diplomirani inžinjer elektortehnike. Svi imaju novi izazov. - Morate taj satelit podignuti na 500 kilometara visine.

To će raditi američka raketa falkon, kao sekundarni teret. Ne samo to, već i od ostalih kandidata i taj satelit, mora orbitirati oko planete određenom brzinom.

Brzina je jako velika, oko kilometar u sekundi - dodaje Dejanov djed Milenko Ždranja. Dejan nema novca za ovakav poduhvat. Majka ne radi, a djed je profesor u srednjoj školi.

- Zbog toga ćemo vidjeti što je to potrebno da se ideja, koju je mladi Lukić dostavio, što treba da se materijalizira i koja je to razina i iznos potrebnih sredstava da se ono što je u programu napravi - naglasio je načelnik Bosanskog Broda Ilija Јovičić.

Dnevnik.ba