StoryEditor

Naša djeca: Ministar Hadžović pokazuje svoju nekompetenciju, ali moramo sjesti i naći rješenje

Piše D  /  21.09.2020., 05:09h

Na prosvjedu je bilo organizirano potpisivanje peticije kojom su roditelji podržali zahtjeve udruge i to:

  • Online nastava isključivo u slučaju opće karantene
  • izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu. 
  • mjerenje temperature djeci doma, a ne pri ulasku u školu
  • obavezno uvođenje velikog odmora za učenike svih razreda na otvorenom 
  • ukidanje ograničenja maksimalnog broja učenika na 15 i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica
  • ispitati koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta

Udruga je više puta tražila sastanak s ministrom, gospodinom Rašidom Hadžovićem u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, ali Ministar nije našao za shodno sjesti s roditeljima i saslušati probleme s kojima se roditelji susreću te dati odgovore na brojna pitanja vezano za organizaciju nastavnog procesa.

Peticija s više od 600 potpisa roditelja predana je Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a uz zamolbu da Ministar organizira sastanak s predstavnicima, ali se i na tu molbu Ministar oglušio i do danas nemamo nikakav odgovor od njega. 

Smatramo vrlo neodgovornim ponašanje Ministarstva, a prije svega ministra Hadžovića, jer su roditelji skrbnici svoje djece, ti na koje se mjere koje je Ministarstvo donijelo odnose. Udruga roditelja nije tražila smjenu Ministra, nije tražila neku financijsku pomoć, samo smo tražili jedan sat Ministrovog vremena za odgovore na pitanja koja roditelji imaju i koja su rezultat mjera donesenih od strane Ministarstva. 

Ovakvim ponašanjem Ministar očito pokazuju svoju nekompetenciju za vođenje Ministarstva i provođenje mjera u ovoj specifičnoj situaciji za obrazovanje, jer djeca i roditelji su ti koji se propisanih mjera Ministarstva drže i provode ih. Uočili smo niz kontradiktornosti i nelogičnosti  u mjerama, te smo na iste htjeli ukazati kako bi zajedno sa Ministarstvom omogućili djeci što kvalitetnije obrazovanje i  kako bi djecu što manje opteretili u nastavnom procesu, ali sve reakcije koje čujemo od Ministra su da „tamo neka udruga“ nema pravo preispitivati njegove odluke.

Udruga još jednom poziva ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a,  gospodina Rašida Hadžovića, a skupa sa njim i premijera HNŽ-a,  gospodina Nevenka Hercega,  da zajedno sjednemo za stol sa Zavodom za javno zdravstvo HNŽ-a  i Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a i  napokon ostvarimo komunikaciju i dijalog, kako bi se na kraju u najboljem interesu djece donosile odluke i smjernice o načinu odvijanja školskog obrazovanja, stoji u priopćenju udruge Naša djeca..

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:37