20.06.2022., Narodna skupstina RS, Banjaluka (BiH) – Danas se odrzava posebna sjednica Narodne skupstine RS sazvana na zahtjev srpskog clana Predsjednistva BiH Milorada Dodika. Dodik je sazvao posebnu sjednicu NSRS kako bi se parlament Republike Srpske izjasnio o Odluci o pokretanju postupka za vodjenje pregovora radi zakljucivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na 27. sjednici Predsjednistva BiH 8. 6.2022. Dodik je rekao da Republika Srpska ne dozivljava Veliku Britaniju kao prijatelja.DEJAN RAKITA/PIXSELL
StoryEditor
NSRS

Narodna skupština RS nije podržala Dodikov veto: Otvaraju se pregovori s Britanijom o trgovinskoj suradnji

Piše desk  /  20.06.2022., 15:27h

Narodna skupština Republike Srpske nije danas dvotrećinskom većinom podržala Izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju štetnom po vitalni nacionalni interes Odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i suradnji BiH i Velike Britanije, koja je usvojena bez konsenzusa u Predsjedništvu.

Od 62 prisutna narodna zastupnika na posebnoj sjednici, za potvrđivanje veta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika glasao je 51 zastupnik, nitko nije bio protiv, dok je 11 zastupnika bilo suzdržano tijekom glasanja.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra Izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i ako je potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Trideset druga posebna sjednica Narodne skupštine zakazana je na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH koji je zatražio da se Parlament izjasni o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i suradnji između BiH i Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 8. lipnja.

Srpski član Predsjedništva BiH ovu odluku proglasio je veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

Dodik je obraćanju rekao da je ovaj sporazum veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske zbog brojnih manjkavosti koje su, između ostalog, utvrdila nadležna ministarstva u Vladi Republike Srpske.

Posebnoj sjednici NSRS, pored srpskog člana Predsjedništva BiH, prisustvovali su i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Po okončanju sjednice, Dodik je istaknuo da je opozicija, predvođena PDP-om i SDS-om, glasanjem za Sporazum s Velikom Britanijom glasala protiv Republike Srpske, prenosi RTRS.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:20