StoryEditor
OKO PONOĆI USVOJENO

Narodna skupština RS-a usvojila zaključke: Poništiti sve Schimdtove odluke, razvlastiti SIP, tražiti od Srbije da prizna da je Dayton prekršen

Piše Desk  /  29.03.2024., 09:31h

Korištenje prijetnji i nasilja protiv građana Republike Srpske i njenih funkcionera, u cilju da se zastraši ili prinudi Republika Srpska da prihvati protuustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, bit će smatrano aktom terorizma, navodi se u jednom od zaključaka.

Narodna skupština Republike Srpske podržala je zaključke u kojima se zahtijeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt. Ako se to ne desi traže reakciju državnog parlamenta ili slijedi blokada.

Zaključci su usvojeni nekoliko minuta prije ponoći, na kraju 11. posebne sjednice NSRS-a, a predložili su ih Klubovi poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i poslaničkih grupa SPS-a i DNS-a. 

"Kolonijalna uprava u roku od sedam dana poništi sve odluke Schmidta" 

Navodi se da će NSRS s nadležnim institucijama i organima RS-a poduzeti potrebne mjere da bi, kako kažu, "zaštitili prava i slobode svojih građana i neutralizirali posljedice protuustavnog djelovanja na svojoj teritoriji".

U zaključcima se traži da "kolonijalna uprava u roku od sedam dana poništi sve odluke Christiana Schmidta".

image

Narodna skupština RS

NARODNA SKUPšTINA RS -

Ako to ne bude urađeno, NSRS traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštine BiH koja bi proglasila nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Christiana Schmidta, za kojeg ponavljaju da se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

Ako se ni to ne dogodi, najavili su blokadu rada u državnim institucijama, kao i povlačenje iz koaliciijskog sporazuma na državnom nivou.

Pogledajte Zaključke:

  • Narodna skupština Republike Srpske traži da se od strane kolonijalne uprave u roku od sedam dana ponište sve odluke Christiana Schmidta, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.
  • Ako se prvi zaključak ne ispuni, Narodna skupština Republike Srpske traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštini BiH 
  • Proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Christiana Schmidta koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik,
  • Da se zabrani organima BiH primjena tih odluka, da proglase sajt OHR neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata,
  • Da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija,
  • Da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti SIP u njegovom antiustavnom djelovanju,
  • Da se postigne politički konsenzus o daljem europskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza,
  • Da se donese Deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.
  • Ako se ne ispoštuje Zaključak broj 2. Narodne skupštine Republike Srpske, Narodna skupština Republike Srpske traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces.
  • Narodna skupština Republike Srpske traži od političkih stranaka iz Republike Srpske koji su u partnerstvu s političkim strankama iz Federacije na nivou BiH da formalno i suštinski napuste to partnerstvo.
  • Narodna skupština Republike Srpske će donijeti svoju Deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
  • Republika Srpska će aktivirati sve zaključke i odluke Narodne skupštine i drugih institucija i nastaviti ih izvršavati.
  • Republika Srpska će se povući iz svih sporazuma (o vojsci, indirektnim porezima, VSTV) u isto vrijeme poštujući Ustav BiH. Narodna skupština Republike Srpske će donijeti Izborni zakon Republike Srpske.
  • Republika Srpska očekuje da se na predstojećem Uskršnjem saboru potvrdi kršenje Dejtonskog sporazuma.
  • Republika Srpska je opredijeljena za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje međunarodnog prava, Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava Republike Srpske.

"Osuđujemo i odbacujemo protuustavno djelovanje dijela Međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erodirati ustavnopravna pozicija Republike Srpske i ojačati institucije BiH.

Osuđujemo i odbacujemo korištenje Suda i Tužilaštva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primjena odluka tzv. visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH koje su u suprotnosti s odredbama Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa IV i H.

image

Narodna skupština RS

NARODNA SKUPšTINA RS - Narodna Skupština Rs

Osuđujemo i odbacujemo korištenje sankcija Ministarstva financija SAD kao sredstva pritiska na građane, političke partije i organizacije, ali i demokratski izabrane funkcionere Republike Srpske kojima se krše njihova ljudska prava i slobode.

Korištenje prijetnji i nasilja protiv građana Republike Srpske i njenih funkcionera, u cilju da se zastraši ili prinudi Republika Srpska da prihvati protuustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, bit će smatrano aktom terorizma.

Narodna skupština Republike Srpske zajednos nadležnim institucijama i organima Republike Srpske će poduzeti potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralizrala posljedice protuustavnog djelovanja na svojoj teritoriji.

Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja", navodi se. 

Dnevnik.ba 

24. travanj 2024 06:46