StoryEditor

Narod je uvijek znao izabrati pravi put kad se osjetio ugroženim

Piše D  /  07.04.2018., 03:04h

Takvi zahtijevi, dodao je Merdžo do kraja raskrininkavaju interse bošnjačkih stranaka a to je od Federacije BiH stvoriti bošnjački entitet.

Za hrvatske stranke zahtijev bošnjačkih stranaka je neprihvatljiv i neprovodiv i nikad neće dobiti našu podršku, kazao je Merdžo.

Iznenađen sam ovakvim zaokretom bošnjačke politike. U trenutku kada smo očekivali da će doći do približavanja stavova koji će voditi provedbi presude Ustavnog suda BiH, uslijedio je radikalni zahtijev koji bi trebao promjeniti suštinu Federacije BiH, prijedlog koji ruši Federaciju proizašlu iz Washingtonskog sporazuma, izjavio je glavni tajnik Hrvatskog Narodnog Sabora BiH Josip Merdžo, komentirajući u Dnevniku Naše tv, zahtjeve bošnjačke stranaka da se ovlasti Federalnog doma naroda svedu na razinu Vijeća naroda Republike Srpske.

Takvi zahtijevi, dodao je Merdžo do kraja raskrininkavaju interse bošnjačkih stranaka a to je od Federacije BiH stvoriti bošnjački entitet.

Za hrvatske stranke zahtijev bošnjačkih stranaka je neprihvatljiv i neprovodiv i nikad neće dobiti našu podršku, kazao je Merdžo.

Merdžo kaže kako se ovakvo unisonim stajalištem bošnjačke stranake žele međosobno ohrabriti u nečem što je i antiustavno i neprovodivo i u konačnici otkrivaju stvarne i konačne namjere bošnjačkih stranaka i lidera.

Upitan je li sada, nakon iznsenih stavova bošnjačkih stranaka iluzorno vjerovati da je moguće do početka svibnja postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona, po presudi Bože Ljubića, Merdžo je kazao: -Uz slanje ovakvih poruka vrlo teško, mada nije nemoguće dok god postoji.

– Na nama je da se borimo i istrajavamo na rješenjima koja su definirana i Daytonom i Ustavom BiH, ali i presudom Ustavnog suda gdje je načelo konstitutivnosti naroda naglašeno kao nadkrovljujuće ustavno načelo, koje se i ovim prijedlogom bošnjačkih stranaka žele urušiti ili dokinuti, kazao je Merdžo.

On je naglasio kako je narod uvijek znao izabrati pravi put i pravi način ako bi se osjetio ugroženim s bilo koje strane, kazo je Merdžo.

Merdžo je podsjetio i kako se ovih dana obilježava obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane, te istaknuo kako je uvjeren da Hrvati neće izgubiti u miru ono što su obranili u ratu.

– Mjenjati ustavni poredak Federacije BiH i BiH nije moguće bez hrvatskih stranaka, a na hrvatskom narou je da prepozna tko se bori zaočuvanje i poboljšane ustavne pozicije hrvatskog naroda u BiH, kazao je Merdžo.

Dodao je kako je uvjeren da će Predsjedništvo Hrvatskog Narodnog sabora BiH poslati “vrlo jasne i čvrtste poruke kao odgovor na zahtijeve bošnjačkih stranaka koji vode redefiniranju Federacije BiH, kojji nisu prihvatljivi hrvatskoj strani.

Dnevnik.ba

 

13. travanj 2024 18:14