StoryEditor

Narod i pravda: "Ovo je sramotno ponašanje Hrvatske, Grlić Radman šalje prijeteće poruke BiH"

Piše D  /  28.02.2021., 07:02h

Osude na račun šefa hrvatske diplomacije uslijedile su zbog izjava koje je dao u razgovoru za Večernji list od subote. On je potvrdio kako politika Hrvatske u odnosu na BiH ostaje dosljedna te da uz potporu očuvanju cjelovitosti BiH i njezina euroatlanstog puta to istodobno znači i potporu zaštiti temeljnih prava Hrvata kao konstititivnog naroda, što se može zajamčiti izmjenama izbornog zakona.

"Definirano je da je (BiH) sastavljena od dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda i ostalih. Ne možemo dopustiti da se nametnu umjetni modeli koji bi išli na štetu bilo kojeg naroda. Hrvatska će biti aktivni zagovaratelj i nećemo dopustiti da budu ugrožena temeljna prava hrvatskog naroda u BiH", kazao je Grlić Radman pojašnjavajući kako će Hrvatska podržati sve što se dogovori unutar BiH no ukoliko se Hrvate preglasa i ukoliko je hrvatski narod u BiH na taj način ugrožen, Hrvatska im mora pomoći.

Iz Naroda i pravde su istaknuli:

"Poražavajuće je čuti kako hrvatska službena politika koju predstavlja i u čije ime govori ministar Goran Grlić Radman šalje prijeteće poruke susjednoj zemlji... Takve poruke ne doprinose dobrosusjedskim odnosima, doživljavamo ih kao izravnu prijetnju i pokušaj Hrvatske da opstruira nužne promjene na euroatlantskom putu BiH", navode iz NiP-a.

Tvrde kako je dokaz "sramotnog ponašanja" Hrvatske i to što se njeni dužnosnici odbijaju sastati s jednim legalno izabranim članom Predsjedništva BiH pri čemu su aludirali na Željka Komšića s kojim se hrvatski dužnosnci ne sastaju otkako je izabran na dužnost 2018. godine.

"To su sramotni potezi jedne europske zemlje koji Hrvatsku svrstavaju među one zemlje koje su ne samo protiv Bosne i Hercegovine, već i protiv Europske unije i NATO-a", stoji u reagiranju NiP-a.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:55