StoryEditor

Napustila ga 20 godina mlađa Philippa: Strache, osim Kurzovog, izgubio i suprugino povjerenje?

Piše D  /  21.05.2019., 01:05h

Heinz-Christian Strache (50), zamjenik austrijskog premijera, zbog kojeg je pala vlada nalazi se i pred bračnim slomom.

Nakon objave videa u kojem Strache dogovara mito, blati premijera, kritizira protivnike i novinare, njegova 20 godina mlađa supruga Philippa Strache je zajedno s djetetom odselila k svojim roditeljima, piše OE24, prenosi 24sata.

- U šoku sam i moram srediti svoje misli. To što se događa zadnjih dana, jednostavno mi je previše. Ali određene stvari te ojačaju - rekla je Philippa Strache u ponedjeljak.

Heinz-Christian je u govoru u kojem je ponudio svoju ostavku poručio svojoj supruzi kako se nada da mu može oprostiti. 

- Ponašao sam se kao tinejdžer i povrijedio sam ljude koji mi u životu puno znače - rekao je Strache. U videu koji je snimljen na Ibizi njemu i kolegi također iz Slobodarske stranke (FPÖ), namjestili su navodnu nećakinju ruskog oligarha. Osim što su s njom dogovarali mito za stranku, Strache je u jednom trenutku komentirao da je navodna nećakinja oligarha ‘jako dobra‘.  

On i supruga Philippa Strache (30) vjenčali se u listopadu 2016. Philippa je 1. siječnja ove godine rodila sina. Strache iz prvog braka ima dvoje djece koja su stara 15 i 17 godina. Philippa je bivša manekenka, glasnogovornica političara, tv voditeljica, a trenutno radi u FPÖ-u kao delegat za zaštitu životinja.  

Prema profesoru Andreasu Scheilu s Univerziteta u Innsbrucku, Strache bi zbog izrečenog u videu mogao dobiti kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina.  

Austrijski zastupnici glasuju u ponedjeljak o povjerenju kancelaru Kurzu

Predsjednik austrijskog parlamenta zakazao je za ponedjeljak 27. svibnja glasovanje o povjerenju kancelaru Sebastianu Kurzu koji je oslabljen nakon odlaska partnera krajnje desnice (FPOe) nakon afere Ibiza.

Predsjednik parlamenta Wolfgang Sobotka koji je, kao i Kurz, član Austrijske pučke stranke (OeVP), predložio je u utorak da se prijedlog o glasovanju o povjerenju prouči nakon nedjeljnih europskih izbora "radi mirne rasprave utemeljene na činjenicama".Pošto se u subotu raspala koalicija desnice i krajnje desnice nakon objavljivanja tajne videosnimke koja kompromitira nacionalističkog čelnika Heinza-Christiana Strachea, politička kriza u Austriji se širi i sada prijeti kancelaru Sebastianu Kurzu (32).

Prijedlog o glasovanju o nepovjerenju podnijela je manja oporbena stranka Jetz (zeleni), ali socijaldemokrati i stranka krajnje desnice FPOe nisu isključili mogućnost da joj pruže potporu, što bi im omogućilo da dobiju većinu kako bi srušili predsjednika vlade prije prijevremenih parlamentarnih izbora planiranih početkom rujna.

Parlamentarne izbore najavio je kancelar nakon objavljivanja dijelova tajne videosnimke na kojoj predsjednik FPO-a Strache na Ibizi, u Španjolskoj 2017. u razgovoru s tobožnjom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja u Austriji.

Skandal koji potresa austrijsku političku pozornicu nekoliko dana prije europskih izbora, završio se za nekoliko dana Stracheovom ostavkom na sve dužnosti, pa tako i na vicekancelarsku, a potom i odlaskom svih ministara FPO-a iz vlade.

No neki oporbeni čelnici ocjenjuju da i kancelar Kurz, predsjednik konzervativne stranke OeVP-a, treba dati svoj mandat na raspolaganje prije prijevremenih izbora u rujnu.

"Želimo da prijelazna vlada u cijelosti bude sastavljena od stručnjaka jer mislimo da samo takvo rješenje može osigurati povjerenje i stabilnost u ovom teškom trenutku", upozorili su u utorak socijaldemokrati u SPOe-u.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:40