StoryEditor

Napreduju radovi u Hercegovini: Zahuktala se gradnja na kolosalnom mostu

Piše D  /  28.07.2021., 04:07h

Izgradnjom mosta Počitelj, koja će koštati više od 65 milijuna maraka, predviđeno je spajanje dvije obale rijeke Neretve, piše Avaz.ba.

Riječ je o kolosalnom mostu Počitelj, koji se proteže u dužini od 970 metara, a koliko su radovi na ovom objektu napredovali, govori podatak da su, praktično, završena dva srednja stuba od ukupno šest, čija je visina skoro 100 metara.

Zemljani radovi

Prije točno tri mjeseca na stupovima je bilo izvedeno, kako je tada rečeno, 50 posto visine. Sada se došlo u fazu da je otpočelo povezivanje rasponske konstrukcije između ta dva stupa u dužini od 147 metara. Vanja Podhradski, šef projekta na ovoj dionici iz JP „Autoceste Federacije BiH“, kazao je za „Avaz“ da je pet raspona na mostu u dužini od 147 metara, dok dužina dva prilazna iznosi 105 metara.

Urađena odvodnja

Istakao je da značajno napreduju radovi i na ostalim stupnim mjestima te da je izveden i jedan upornjak mosta.

- Na samoj trasi dionice, koja označava LOT 1, urađeni su zemljani radovi i radi se tamponiranje, a na tunelu Počitelj, u dužini od 1.300 metara, urađene su centralna odvodnja, kao i sekundarna obloga cijevi - rekao nam je on.

Moderna petlja

Inače, u okviru LOT-a 1, uz tunel Počitelj, među značajnim objektima je petlja Počitelj, s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, te tri vijadukta ukupne dužine 250 metara. Izgradnja poddionice Počitelj - Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o kreditu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) u iznosu od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od pet milijuna eura.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:30