StoryEditor

Napredak Hrvatske na Doing Business ljestvici, BiH uvjerljivo najgora u regiji

Piše D  /  24.10.2019., 09:10h

Hrvatska je na najnovijoj ljestvici SB-a o regulativi poslovanja među ukupno 190 zemalja zauzela 51. mjesto, s pripadajućih 73,6 bodova, od maksimalnih 100, pokazuje izvješće ‘Doing Business 2020‘. U prošlogodišnjem izvješću Hrvatska je zauzela 58. mjesto, s pripadajućih 71,6 bodova, a preklani je imala identičan plasman kao ove godine i s istim brojem bodova, 73,6, javlja HRT.

Najlošiji je plasman Hrvatska u ovogodišnjem izvješću ponovo zabilježila u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola, zauzevši 150. mjesto. Pad na rang listi SB-a Hrvatska je zabilježila i u kategoriji dobivanja kredita, na 104. mjesto, te je u tom pokazatelju pala s  lanjskog 85. mjesta.

Među kategorijama u kojima je zabilježeno poboljšanje analitičari Svjetske banke izdvajaju uknjižbu imovine, s poboljšanim plasmanom Hrvatske s prošlogodišnjeg 51. na 38. mjesto na ljestvici objavljenoj u ovogodišnjem izvješću. Napredak na ljestvici zabilježen je i u kategoriji plaćanja poreza, na 49. mjesto, nasuprot prošlogodišnjem 89. mjestu.

Novi Zeland i dalje na vrhu

Novi Zeland potvrdio je vodeću poziciju na ovogodišnjoj rang listi zemalja na ljestvici Doing Business. Među najvećim hrvatskim trgovinskim partnerima Njemačka je zauzela 22. mjesto, Slovenija 37., a Italija 58. mjesto. Od zemalja u hrvatskom okruženju najbolje stoji Sjeverna Makedonija koja je 17. na listi. Srbija je 44., Crna Gora 50., Slovačka 45., Austrija 27., Rumunjska 55., Bugarska 61, BiH 90.. itd.

Svjetska banka: Hrvatska poboljšava poslovne propise

Hrvatska je nastavila s poboljšavanjem svojih poslovnih propisa te hvata korak s najboljim regulatornim praksama u svijetu, priopćila je u četvrtak Svjetska banka, nakon što je objavljeno najnovije izvješće Doing business 2020..

Ističe da je Hrvatska provela tri reforme: olakšala je pokretanje poslovanja tako što je ukinula rezervaciju imena tvrtke i dobivanje potpisa direktora kao uvjete za registraciju društva te je smanjila minimalni iznos temeljnog kapitala. Ishođenje građevinskih dozvola je pojeftinilo jer je smanjen vodni doprinos za gradnju skladišta.

- Prijenos prava vlasništva sada je lakši jer je smanjen porez na promet nekretnina, a skratilo se i vrijeme potrebno za prijenos prava vlasništva na nekretninama. No, Hrvatska je isto tako otežala pristup kreditnim informacijama jer je obustavila davanje kreditnih podataka o fizičkim osobama, navodi se u priopćenju Elisabette Capannelli, direktorice Svjetske banke za Hrvatsku.

Očekuju se daljnje napore prema poboljšanju poslovnih uvjeta

Očekujemo da ćemo ove godine svjedočiti još snažnijem zalaganju u područjima poput pokretanja poslovanja i provedbe nedavno pokrenutih reformi u području građevinskih dozvola u Gradu Zagrebu i na lokalnoj razini.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:03