Article_Top_970x250

Napravila stotine krivih dijagnoza: dr. Balaban koštat će bihaćku bolnicu 176 tisuća KM

neodgovornost na djelu

Napravila stotine krivih dijagnoza: dr. Balaban koštat će bihaćku bolnicu 176 tisuća KM

stu 18, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U ogromnoj sumi dugovanja Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću od skoro 14 milijuna KM o kojoj se sada raspravlja, jer je KB praktično u financijskoj blokadi, "skromna" fakturirana stavka od 176.651,20 KM došla je od Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Ova dugovanja, prema neslužbenim informacijama, rezultat su revizija patohistoloških nalaza i rada na patohistološkim nalazima nakon što je pod dramatičnim okolnostima u KB-u okončan slučaj bivše šefice Patologije dr. Nikoline Balaban. Doduše, iz Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) mogli su potvrditi samo iznos, ne i specifikaciju usluga Medicinskog fakulteta u Sarajevu, dok iz ove visokoobrazovne institucije još uvijek čekaju odgovor na upit.

Prilikom revizije patoloških nalaza koje je potpisivala dr. Nikolina Balaban, u velikom broju slučajeva se ispostavilo da je ona, umjesto da doprinese liječenju, pacijentima ugrožavala živote. Tako je, primjera radi, pacijente koji nisu trebali na operaciju upućivala na takve zahvate, a za one kojima je potreban operativni zahvat u njenom patološkom nalazu je stajalo nešto sasvim drugo.

U jednom od mnogih slučajeva 23-godišnjoj pacijentici je dijagnosticiran karcinom i kirurzi su joj odstranili dio dojke. Nakon revizije patološkog nalaza koji je potpisala Balaban ispostavilo da je na dojci imala benignu promjenu.

Ž. I., 56-godišnjem pacijentu, Balaban je dijagnosticirala upalnu bolest želuca. Nakon čak dvije revizije patoloških nalaza ispostavilo se da pacijent ima karcinom želuca. Brojni su i drugi tragični slučajevi poput onog gdje je mladoj pacijentici iz Bihaća odstranjena maternica, da bi se kasnije utvrdilo da je ovaj organ bio zdrav. Dijagnosticirala je Balaban i benigne promjene na organima pacijenata, da bi se kasnije revizijom tih nalaza ispostavilo da im je karcinom u metastazi.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250