Article_Top_970x250

Napokon uhićen jedan od najtraženijih islamističkih terorista, skrivao se u Europi

almeria, španjolska

Napokon uhićen jedan od najtraženijih islamističkih terorista, skrivao se u Europi

tra 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: Twitter/Španjolska policija

Španjolska policija uhitila je u južnom gradu Almeriji jednog od najtraženijih boraca Islamske države (IS), priopćila je u srijedu vlada.

Egipćanin, koji se borio u Siriji i Iraku, skrivao se u stanu s još dvojicom koji su također uhićeni i koje je policija identificirala, doznaje se iz priopćenja ministarstva unutarnjih poslova koje, međutim, ne otkriva identitet najtraženijeg islamističkog bjegunca.

Spomenuti Egipćanin se pojavio na brojnim jezivim propagandnim fotografijama na kojima su prikazani islamistički zločini.

"Uhićeni muškarac je proveo nekoliko godina na području Sirije i Iraka i kod njega su vidljive svojstvene karakteristike osobnosti poput iznimno nasilnog zločinačkog profila koje su privukle pažnju policije i obavještajnih službi u Europi", stoji u priopćenju.

Trojica osumnjičenih su stigla preko Sjeverne Afrike i pritajili su se tijekom mjera karantene uvedenih u Španjolskoj zbog epidemije koronavirusa. Stan su napuštali pojedinačno i nosili su zaštitne maske, navodi policija.

Policija nastoji presresti što veći broj od više desetaka osoba koje su otišle u Siriju i Irak kako bi se pridružili IS-u i borili u njihovim redovima, a koji bi ponovo mogli izvesti napade na španjolskom tlu, kao što su to učinili 2017. u Barceloni. Tom su prilikom ubili 16 ljudi.

Dnevnik.ba