StoryEditor

Napokon dobre vijesti za Rakitića, legenda preuzima momčad Barcelone?

Piše D  /  11.01.2020., 01:01h

Šokantan poraz u polufinalu španjolskog Superkupa od madridskog Atletica potaknuo je čelnike Barcelone na hitnu akciju dovođenja novoga trenera, 39-godišnje legende kluba Xavija Hernandeza, koji posljednjih osam mjeseci vodi katarski klub Al Sadd, piše Večernji.hr.

U Dohu su po Xavija došli izvršni predsjednik Barcelone Oscar Grau i sportski direktor Eric Abidal, uopće ne skrivajući svoju agendu, dakle na očigled posrnuloga Barceloninoga trenera Ernesta Valverdea.

Premda je Barcelona u ovom trenutku vodeća u španjolskom prvenstvu, bodovno izjednačena s Real Madridom, u katalonskom klubu smatraju kako Valverdeova momčad više ne ide uzlazom putanjom.

Ona je, istina, u prošloj sezoni obranila naslov prvaka, ali je potom izgubila finale španjolskog Kraljeva kupa od Valencije, usto šokantno ispala od Liverpoola iz Lige prvaka, a sada, eto, nije ni došla do finala Superkupa. Kada tome dodamo da je u posljednjih pet utakmica samo jedom pobijedila, a to nije bilo u Clasicu s Realom, logičnim su se počela nametati pitanja o povjerenju Valverdeu.

Xavi Hernandez pravo je trenersko osvježenje i idealan melem na otvorene rane izbirljivim navijačima Barcelone. On je istinska klupska ikona, sa čak 505 nastupa između 1998. i 2015. godine, te sa čak 25 trofeja! Xavi u dušu poznaje katalonski mentalitet, bilo publike i vodstva kluba, te odnose u svlačionici, jer je s dosta Barceloninih nogometaša bio suigrač. Na kraju ono najvažnije: Xavi ima izvrstan odnos s Messijem.

Iz perspektive Ivana Rakitića dolazak novoga trenera može sugerirati samo učvršćivanje Ivanove pozicije u Bareloni. Raketa i Xavi bili su suigrači u sezoni 2014./2015., u kojoj je Barcelona osvojila trostruku krunu: prvenstvo i Kup Španjolske, te Ligu prvaka.

Xavi Hernandez oduvijek je cijenio Ivanove kvalitete. - Rakitićev transfer ponajbolji je u povijesti Barce. Iz dana u dan je sve bolji, on zna kako se prilagoditi onome što momčad traži i u svakom trenutku pokazuje visoku razinu nogometne zrelosti. To je čudesno – izjavio je jednom zgodom Xavi.

Xavi Hernandez ima jedan trenerski trofej. S Al Saddom je prošle godine osvojio katarski Superkup, a u polufinalu Lige prvaka eliminirao ga je saudijski Al Hilal. U ovoj sezoni Xaviju u prvenstvu ne ide baš sjajno, tek je trećeplasirani, s devet bodova manje od vodećegea Mandžukićevoga Al Duhaila, i s utakmicom manje, piše Večernji.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 00:44