StoryEditor

Napadi na katoličke crkve u Čileu, uoči dolaska Pape

Piše D  /  14.01.2018., 07:01h

U petoj godini pontifikata, nakon što je već posjetio Brazil, Boliviju, Ekuador, Paragvaj, Kubu i Meksiko, ne i svoju rodnu Argentinu, Sveti otac 15. siječnja stiže u pastoralni pohod Čileu. U samo predvečerje njegova dolaska molotovljevim su koktelima napadnute četiri katoličke crkve. Tri, u glavnome gradu Santiagu. 

Nepoznati napadači ostavili su poruku - "Sljedeći će napad biti na - Papu". U ostavljenom pamfletu upotrijebljena je rečenica povezana s aktivizmom na teritoriju Mapuche u kojoj živi starosjedilačko stanovništvo. Navodno je napisano da je novac potrošen na Papin posjet mogao biti iskorišten za pomoć siromašnima.

Čileanska predsjednica Michelle Bachelet napade opisuje kao "vrlo čudne" i u radijskom obraćanju dodaje da "u demokratskom društvu ljudi mogu izražavati svoje mišljenje, sve dok to čine na miroljubiv način". Vatikan još nije komentirao ni napade ni prijetnje.

U samom Santiagu traju završne pripreme  U glavnome parku na misi se očekuje pola milijuna vjernika. Papa će se sastati i s čelnicima Mapuchea, koji tvrde da su velika privatna imanja i plantaže drvne sirovine na krajnjem jugu zemlje isrcpili okoliš i osiromašili ljude, a očekuje se da će i prosvjedi pratiti njegov boravak u Čileu.

Nakon posjeta Temucu, na središnjem jugu i Iquique na dalekom sjeveru Čilea, Papa nastavlja svoj put prema Peruu i Limmi. Ondje je stražnji dio kipa gigantskog Krista koji je 2011. donirala brazilska građevinska kompanija, poslije poznata po najvećem korupcijskom skandalu u Latinskoj Americi. Nepoznati ga je počinitelj zapalio i teško oštetio, donosi HRT. 

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 18:06