StoryEditor
napetosti

Napadi i eksplozije u Pridnjestrovlju, Moldavija sazvala nacionalno vijeće sigurnosti

Piše Hina  /  26.04.2022., 12:59h
Moldavska predsjednica danas će sazvati sjednicu nacionalnog Vrhovnog vijeća sigurnosti kao odgovor na niz eksplozija u proruskoj separatističkoj regiji Pridnjestrovlje i zbog bojazni od prelijevanja sukoba u Ukrajini na tu malenu istočnoeuropsku državu.

"Predsjednica Maja Sandu će danas održati sjednicu Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u vezi incidenata ui Pridnjestrovlju, nakon čega će biti održana konferencija za novinare", objavio je ured predsjednice za odnose s javnošću.

Moldavija zadnjih dana izražava zabrinutost zbog izjave ruskog generala da Moskva u okviru svoje "specijalne vojne operacije" želi preuzeti kontrolu nad južnom Ukrajinom kako bi imala direktan pristup separatističkoj enklavi koju Moskva podržava ekonomski i vojno.

Vlasti Pridnjestrovlja, separatističke regije na istoku Moldavije koju podržava Moskva, danas su izvijestile o eksplozijama u radiotelevizijskom tornju te prekidu emitiranja programa ruskog radija, dok je u ponedjeljak na sjedište ministarstva javne sigurnosti u Tiraspolju, glavnom gradu te samoproglašene republike, ispaljeno nekoliko granata iz ručnog protutenkovskog bacača.

U utorak je savjet za nacionalnu sigurnost Pridnjestrovlja izvijestilo o "terorističkom napadu" na vojnu postrojbu kod Tiraspolja, glavnog grada samoproglašene republike.

U incidentima u ponedjeljak i utorak nije bilo žrtava.

AFP podsjeća da se Pridnjestrovlje, na istoku Moldavije, nakon raspada Sovjetskog Saveza 1990. odcijepilo od Moldavije nakon kratkog građanskog rata. 

Ta enklava broji oko 500.000 stanovnika, a Rusija je tamo rasporedila oko 1500 vojnika koji služe kao mirovne snage.

Kišinjev je vrlo osjetljiv na bilo koji znak koji upućuje na rast napetosti u Pridnjevstrovlju, a posebice nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Pridnjestrovlje međunarodna zajednica ne priznaje, kao ni Moskva, ali ga smatra mostobranom nedaleko od granice Europske unije.

Kijev pak strahuje da bi ta proruska enklava mogla poslužiti kao lansirna rampa za nove napade na Ukrajinu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:34