StoryEditor

Napadač vikao ‘Alahu Akbar‘? Stižu snimke iz Francuske: Ubijen profesor, ima ranjenih

Piše desk  /  14.10.2023., 14:35h

Učitelj je poginuo, a nekoliko ljudi je ranjeno u napadu nožem u srednjoj školi na sjeveru Francuske, priopćila je policija.

Jedna od žrtava navodno je u kritičnom stanju, navodi Le Parisien, a vjeruje se da je ukupno pet osoba izbodeno nožem. Fatalni napad dogodio se oko 11 sati ujutro u petak po lokalnom vremenu (10 ujutro po GMT) u srednjoj školi Gambetta u gradu Arrasu.

Očevici s mjesta događaja rekli su francuskim medijima da je osumnjičeni, za kojeg se vjeruje da je imao dvadesetak godina i da je bivši učenik škole, uzviknuo "Allahu Akhbar", arapski izraz za "Bog je velik", dok je izvodio napad. Policija to tek treba potvrditi.

Osumnjičen uhićen

Nije bilo početnih naznaka o motivu napada. Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin najavio je policijsku operaciju u školi u tijeku, dodajući da je osumnjičeni uhićen na mjestu događaja, ne navodeći više detalja. Priveden je i brat osumnjičenog, doznaje se iz policijskog izvora.

Naknadno je objavljeno kako je napadač Mohamed Mogouchkov, čečenski migrant kojeg su sigurnosne službe i ranije označile sumnjivim.

Učenici su se u međuvremenu zabarikadirali u učionicama i rečeno im je da ostanu unutra.

Ovo je posljednji u nizu događaja koji zajednički nazivnik imaju u problematici povećanog nasilja povezanog s napadima nožem diljem zemlje. U lipnju ove godine muškarac je nožem izbo četvero djece u parku na obali jezera u francuskim Alpama.

26. travanj 2024 19:28