Article_Top_970x250

Napadač u Kaliforniji je 28-godišnji bivši američki vojnik

pucnjava

Napadač u Kaliforniji je 28-godišnji bivši američki vojnik

stu 08, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Long je u proljeće imao epizodu nekontroliranog ponašanja, ali su nadležni smatrali da je riječ o posttraumatskom stresnom poremećaju, koji je uslijedio kao posljedica službe u vojsci.

Lokalne vlasti identificirale su napadača koji je u baru u Kaliforniji ubio 12 osoba. To je 28-ogodišnji veteran Ian David Long.

Kako navode lokalni zvaničnici, Long je u proljeće imao epizodu nekontroliranog ponašanja, ali su nadležni smatrali da je riječ o posttraumatskom stresnom poremećaju, koji je uslijedio kao posljedica službe u vojsci.

Sa dimnom bombom i pištoljem, bivši marinac s kapuljačom na glavi, obučen u crno, otvorio je vatru u baru, a lokalni šerif Geoff Dean kaže da se sumnja da se Long zatim i ubio u istom tom baru.

Dean je rekao da je njegovo odjeljenje ranije nekoliko puta bilo u kontaktu sa Longom, kao i da je u travnju u svojoj kući zatečen kako se ponaša iracionalno i "divlja".

Šerif kaže i da je tada bio pozvan stručni tim da procjeni njegovo mentalno stanje, a koji je zaključio da Longa ne treba pritvoriti.

Lokalne vlasti navode da se istražuje motiv napada.

Neimenovani zvaničnik policije rekao je ranije za AP da je napadač bacio dimnu bombu i koristio pištolj kalibra 45 kada je zapucao u baru u mjestu Thousand Oaks, sjeverno od Los Angelesa.

U međuvremenu, AP je objavio da je imao i uvid u video snimak pucnjave, a oglasio se i predsjednik SAD-a Donald Trump koji je uputio sućut obiteljima žrtava i pohvalio reakciju policije.

Na video snimku, kako navodi AP, vide se napete scene sa mjesta pucnjave, koja se čuje u više navrata dok preplašeni građani bježe iz bara.

Vidi se i kako pristižu policijska vozila, kao i naoružani policajac koji zauzima položaj ispred bara.

Trojica muškaraca istrčala iz bara noseći četvrtu osobu, prekrivenu krvlju. Snimak prikazuje kako pokušavaju i uspijevaju da zaustave krvarenje, koje izgleda kao posljedica prostrijelne rane, navodi AP.

Američki predsjednik Donald Trump naveo je na svom nalogu na Twitteru da je "u potpunosti informiran o užasnoj pucnjavi".

On je pohvalio policiju navodeći da je "pokazala veliku hrabrost".

Najmanje 12 osoba, među kojima i zamjenik šerifa, ubijeno je u pucnjavi u baru u Kaliforniji, priopćili su danas zvaničnici.

Kasnije je i napadač pronađen mrtav na licu mjesta.

U country baru "Borderline " se, u trenutku pucnjave, nalazilo na stotine ljudi, a pucnjava je trajala i kada je došla policija.

Muškarac je sinoć u baru u mjestu Thousand Oaks sa oko 130.000 stanovnika , na oko 60 kilometara zapadno od Los Angelesa, prvo ispalio nekoliko hitaca, potom je bacio dimne bombe i onda nastavio pucati, prenosi AP.

Pozivajući se na policiju mediji Los Angelesa navode da je ispaljeno najmanje 30 metaka.

Svjedoci navode da su u baru većinom bili studenti, da je situacija bila kaotična i da su ljudi počeli iskakati kroz prozore.

Dnevnik.ba