StoryEditor
napad u new yorku

Napadač na Rushdieja tvrdi da nije kriv: ‘On je napao islamska uvjerenja‘

Piše hina  /  19.08.2022., 08:00h

Hadi Matar (24) optužen je za ranjavanje Rushdieja (75) u petak neposredno prije nego što je pisac trebao održati predavanje

Muškarac optužen da je nožem izbo pisca Salmana Rushdieja prošli tjedan u zapadnom dijelu američke savezne države New York izjasnio se nevinim za pokušaj ubojstva s predumišljajem i ranjavanje te je zadržan u pritvoru bez mogućnosti plaćanja jamčevine.

Hadi Matar (24) optužen je za ranjavanje Rushdieja (75) u petak neposredno prije nego što je pisac trebao održati predavanje na pozornici u gradiću blizu jezera Erie. Rushdie je hospitaliziran s teškim ozljedama, a pisci i političari diljem svijeta poručili su da je riječ o napadu na slobodu izražavanja.

Matar je optužen na okružnom sudu okruga Chautauqua po optužnici koju je ranije tog dana vratila velika porota koja ga je teretila za jednu točku pokušaja ubojstva drugog stupnja i jednu točku za napad drugog stupnja.

Rushdie je napadnut 33 godine nakon što je tadašnji vrhovni vođa Irana Homeini izdao fetvu protiv Rushdieja, pozivajući muslimane da ga ubiju nekoliko mjeseci nakon što su izdani "Sotonski stihovi".

Neki muslimani smatraju dijelove knjige o proroku Muhamedu blasfemičnima. Rushdie, koji je rođen u Indiji u muslimanskoj kašmirskoj obitelji, devet je godina proveo skrivajući se pod zaštitom britanske policije. Proreformska iranska vlada predsjednika Muhameda Hatamija 1998. se ogradila od fetve poručivši da više ne postoji prijetnja Rushdieju.

Ali više milijunska nagrada za Rushdiejevo ubojstvo u međuvremenu je porasla, a fetva nikada nije opozvana.

Homeinijev nasljednik, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei suspendiran je 2019. s Twittera nakon što je napisao da je fetva protiv Rushdieja "neopoziva".

"On je netko tko je napao islam"

U intervjuu za New York Post u srijedu Matar je kazao da poštuje Homeinija, ali nije htio odgovoriti je li bio inspiriran fetvom.

Kazao je i da je "pročitao nekoliko stranica" "Sotonskih stihova" te da je gledao YouTube videozapise Rushdieja. "Ne sviđa mi se baš", rekao je Matar o Rushdieju.

"On je netko tko je napao islam, napao je islamska uvjerenja i sustav vjerovanja", dodao je. Iransko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je priopćilo da Teheran ne treba optuživati za upletenost u napad.

Policija je objavila kako vjeruje da je Matar djelovao samostalno. On je rođen u Kaliforniji u šijitskoj obitelji podrijetlom iz Libanona.

Rushdie je teško ozlijeđen u napadu. Oštećeni su mu živci u ruci, ranjena mu je jetra te će vjerojatno izgubiti jedno oko, kazao je njegov agent.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:17