StoryEditor
francuska

Napadač iz Pariza optužen za ubojstvo: "Reagirao sam na progon muslimana"

Piše desk  /  07.12.2023., 11:22h

Osumnjičeni napadač iz Pariza koji je prošli vikend ubio jednu osobu blizu Eiffelova tornja optužen je za ubojstvo i pokušaj ubojstva u vezi s terorističkom organizacijom, priopćilo je u srijedu francusko tužiteljstvo za borbu protiv terorizma.

Francuz identificiran kao Armand Rajabpir-Miyandoab ubio je u subotu njemačkog turista i ranio dvoje drugih ljudi. Zakleo se na vjernost  Islamskoj državi, rekao je ranije tužitelj za borbu protiv terorizma Jean-Francois Ricard. Njegova je odvjetnica rekla da je stavljen u istražni zatvor i u samicu.

Rajabpir-Miyandoab je uhićen nakon smrtonosnog napada na 23-godišnjeg njemačko-filipinskog turista i ranjavanja još dvije osobe u subotu nedaleko od Eiffelovog tornja, u francuskoj prijestolnici koja za nekoliko mjeseci, od 26. srpnja do 11. kolovoza, ugošćuje Ljetne olimpijske igre. Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da se radi o "terorističkom napadu".

Reagirao na progon muslimama

Taj 26-godišnjak, poznat sigurnosnim službama zbog islamskog radikalizma i psihičkih problema, rekao je da je "reagirao na progon muslimana u svijetu", otkrio je izvor blizak istrazi.

Prema izvoru, napadač je rekao da je ovu lokaciju izabrao jer nije mogao podnijeti da spomenik, "simbolično mjesto" bude osvijetljeno "u bojama Izraela".

Prije samog napada je prisegnuo na odanost Islamskoj državi.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 23:50