StoryEditor
sramotno

Napad na Hrvatski centar u Beču: ‘Vandalski čin usmjeren je protiv manjinskih zajednica‘

Piše desk  /  03.07.2022., 10:22h

Nepoznati vandali počinili su očevidni akt vandalizma protiv Hrvatskog Centra u Beču

Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata u Beču u subotu uvečer je medijima poslalo sljedeće priopćenje:

“U noći od srijede, 29. na četvrtak 30. lipnja nepoznati vandali počinili su očevidni akt vandalizma protiv Hrvatskog Centra, točnije rečeno na zgradi u Schwindgasse 14 u Beču, u kojoj se u podrumu, mezaninu i na 1. katu nalaze prostorije Centra.

Između ostalog i Dječji vrtić Viverica i druga hrvatska društva i udruge, kao i Hrvatski akademski klub na 4. katu navedene zgrade”. Isti izvor u nastavku ističe:

“Kada su djelatnice Centra u četvrtak ujutro došle ispred zgrade Hrvatskog centra našle su djelomično skinute ploče i naznake, i to i s lijeve i s desne strane ulaza, kao i djelom iz zida isčupane tablice. Radi se o ploči s logom i natpisom Centra, te na drugoj strani vanjskog ulaza u podrumske prostorije s logom HAK-a (Hrvatski akademski klub) i HGKD-a (Hrvatsko-gradišćansko kulturno društvo), koja je također bila isto tako do polovice isčupana (vidi slike!). Slučaj je prijavljen policiji kako bi pokrenula službenu istragu.

Sličan akt vandalizma, ali uz manje napravljenu štetu, počinjen je protiv jedne druge manjinske ustanove u Beču 28. travnja ove godine, dan uoči prisjećanja koruških Slovenaca na pogubljenje 13 njihovih boraca protiv fašizma, a kojima su nacionalsocijalisti u Zemaljskom sudu u Beču 1945. godine odrubili glavu. Upravo na taj dan su nepoznati počinitelji na lokot ulaznih vrata u Klub slovenskih studentica i studenata u Beču ubrizgalii neku ljepljivu masu, tako da nisu mogli ući u svoje prostorije”.

„U oba slučaja u Beču, kako kod koruških Slovenaca tako i kod Hrvatskog centra očito se radi o vandalskom činu usmjerenom protiv manjinskih zajednica. A protiv toga se moramo odlučno boriti i oštro suprostavljati”, izjavila je potpredsjednica Hrvatskoga centra u Beču, gradišćanska Hrvatica mag. Terezija Stojšić, inače bivša austrijska javna pravobraniteljica i bivša treća predsjednica Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta, piše Fenix-magazin.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2023 15:06