StoryEditor

Nanobit - hrvatska tvrtka od milijardu kuna

Piše D  /  19.09.2020., 08:09h

Zahvaljući mobilnim igrama koje zabavljaju milijune korisnika diljem svijeta, tvrtka Nanobit stvorila je posao koji ih je doveo do investicije od milijardu kuna. Sve je počelo prije 12 godina kada su Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala i ureda počeli razvijati mobilne igre. Sumina se prisjeća i kaže da im je 2017. godina bila jako nezgodna.

- Zoran i ja baš smo neki dan komentirali da smo u ovih 12 godina skoro tri puta propali. To se možda ne vidi prema van, ali mi znamo kako je to iz mjeseca u mjesec. Gledate kako situacija i ne ide baš kako ste očekivali, ali u svakom biznisu je tako, rekao je za HRT.

Ponuda za preuzimanje bilo je i prije, ali ova im je omogućila da nastave voditi tvrtku. Nova je to prilika i za zaposlenike. Jelena Malinarić, game designer u Nanobitu, kazala je da im se otvaraju mogućnosti mobilnosti, prije svega surađivanja s drugim tvrtkama koje su također top industrije.

Dionice Stillfonta su uoči jučerašnjeg justra negdje oko 8,5% narasle, što znači da očito na tržištu smatraju svi da je dobar deal napravljen, kazao je.

Poticaj je to i za ostale IT tvrtke u Hrvatskoj. Alexandar Friedman iz Odjela za tehnološki razvoj i IT pri HGK-u, kazao je da nije samo Nanobit financijski profitirao, već i cijela hrvatska gaming industrija.

- Nanobit može sa stranom investicijom nastaviti rast. Ta tvrtka će se i dalje nalaziti u Hrvatskoj i zapošljavati hrvatske stručnjake, dodao je.

Andrej Levenski, Klaster za razvoj računalnih igara, kaže kako vjeruje da će ovo "ohrabriti mnoge mlade game developere i start-upove u Hrvatskoj jer je to jasan pokazatelj da uz neka minimalna ulaganja takva vrsta start-upova može ostvariti stvarno veliki svjetski uspjeh".

Prijenos novca i vlasništva teći će u dvije faze i trajati do kraja 2022. godine.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 13:45