StoryEditor
"velika odgovornost"

Nakon željezničke nesreće u Grčkoj imenovan novi ministar prometa

Piše hina  /  02.03.2023., 14:23h

Novoimenovani grčki ministar prometa rekao je da dužnost preuzima sa zadatkom da istraži najsmrtonosniju željezničku nesreću u zemlji, modernizira oštećeni željeznički sustav i uspostavi sigurnost u željezničkom prometu. "To je jako velika odgovornost", rekao je Giorgos Gerapetritis novinarima tijekom primopredaje dužnosti u ministarstvu.

Vlada je pod oštrim kritikama zbog stanja željezničkog sustava u Grčkoj nakon što se prekjučer međugradski vlak sudario s teretnim vlakom, pri čemu je poginulo najmanje 46 osoba, od kojih su mnogi studenti u 20-ima. Više desetaka ljudi je ozlijeđeno.

"Prolazimo kroz dane koji su zaista mračni za našu zemlju", rekao je Gerapetritis. Vlakovi danas nisu vozili uslijed jednodnevnog štrajka zbog, kako kažu sindikati, više vladinih odbijenica na zahtjeve za unaprjeđenjem sigurnosnih standarda.

Istražitelji pokušavaju otkriti zašto su dva vlaka bila na istoj tračnici

Gerapetritis je rekao da vlada uspostavlja odbor stručnjaka koji će istražiti "na transparentan način" razloge nesreće, kao i "abnormalnosti i pasivnost koja postoji duže vrijeme". Brzi putnički vlak sudario se s teretnim vlakom koji je dolazio u suprotnom smjeru istim kolosijekom pri, pretpostavlja se, brzinama do 160 kilometara na sat.

Šef postaje uhićen je dok istražitelji pokušavaju otkriti zašto su dva vlaka bila na istoj tračnici. Grčka će učiniti sve što može kako bi spriječila ponavljanje željezničkih nesreća, rekao je u četvrtak vladin glasnogovornik Giannis Economou. "Imamo obvezu učiniti sve da ovakve trenutke nikada više ne proživimo", rekao je na brifingu za novinare.

Dnevnik.ba

02. lipanj 2023 08:41