Article_Top_970x250

Nakon ugriza krpelja djevojčica ostala paralizirana

opasnost

Nakon ugriza krpelja djevojčica ostala paralizirana

kol 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Majka iz američke savezne države Ohio odlučila je pokušati osvijestiti roditelje o opasnostima ugriza krpelja nakon što je njezina petogodišnja kći zamalo ostala paralizirana zbog bolesti koja se povezuje s tim nametnikom.

Sara Mell je iza uha na glavi kćerke Averey promjetila dva krpelja, javio je FOX19. Kada ju je odvela u obližnju dječju bolnicu, njezino stanje je zbunilo liječnike koji se nikad nisu susreli s takvim slučajem, čak ni oni koji imaju 30-godišnje iskustvo.

Djevojčici su dijagnosticirali paralizu prouzročenu ugrizom krpelja, a majka nije sigurna gdje ih je djevojčica pokupila. „Možda je to bilo i u našem dvorištu“, izjavila je.

Paraliza prouzročena ugrizom krpelja, prema riječima liječnika, jako je rijetka, a izaziva je otrov u slini krpelja. „Simptomi uključuju akutnu, uzlaznu paralizu koja se često miješa s drugim neurološkim poremećajima ili bolestima. U roku od 24 sata od uklanjanja krpelja, paraliza obično nestaje“, navodi Američki centar za kontrolu bolesti.

To je bio slučaj i kod petogodišnjakinje. Nakon što su liječnici uklonili krpelje njeno stanje se stabiliziralo, ali simptomi su bili toliko teški da je postojala opasnost od otkazivanja pluća. „Nije mogla jesti sama, u jednom trenutku je hvatala zrak.

Pripremali su nas da će joj možda otkazati pluća“, dodala je majka. Averey je otpuštena iz bolnice jer nije pokazivala nikakve nuspojave, ali čeka je pregled neurologa nakon čega će se znati ima li ikakve posljedice, prenosi Radiosarajevo.ba. 

Dnevnik.ba