StoryEditor

Nakon ubojstva predsjednika Haiti dobio premijera

Piše D  /  21.07.2021., 07:07h

Henry je preuzeo ulogu de-facto čelnika najsiromašnije države zapadne polutke na svečanosti u prijestolnici Port-au-Princeu, a svoj inauguralni govor počeo je minutom šutnje za ubijenog predsjednika.

Haiti je zahvaćen bezakonjem koje potiču nasilne bande, a Henry je rekao da želi stvoriti uvjete da što više ljudi glasa na izborima, trenutno predviđenima za rujan.

"Vrijeme je za jedinstvo i stablinost", rekao je Henry.

Dosadašnji premijer Claude Joseph je rekao da Henryjeovo imenovanje treba olakšati izbore koji su posljednji put održani 2016. Također je upozorio na teške zadaće koje mu predstoje.

"Nasljeđujete izvanredno stanje obilježeno odsustvom predsjednika koji bi vam služio kao štit, političku krizu bez presedana u povijesti zemlje, galopirajuću nesigurnost i turobnu i neizvjesnu gospodarsku situaciju", rekao je Joseph.

I Henry i Joseph su istaknuli da vlada mora vratiti red i sigurnost te raditi na snaženju gospodarstva narušenog kirminalom i i pandemijom covida-19.

Svečano imenovanje u utorak održalo se dok je počinjalo službeno odavanje počasti Moiseu kojega je usred noći 7. srpnja ubila skupina stranih, uvježbanih ubojica, većinom plaćenika iz Kolumbije.

Ariela Henryja, 71-godišnjeg neurokirurga, predsjednik Moise dva dana prije ubojstva imenovao je premijerom no zbog događaja nije do sada položio prisegu.

Claude Joseph, koji je vodio Haiti kao premijer od ubojstva predsjednika Jovenela Moisea, složio se odstupiti s dužnosti i predati vlast Arielu Henryju kojega je podržala međunarodna zajednica, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:41