StoryEditor

Nakon turskih prijetnja SAD uspostavio vojnu bazu u Siriji

Piše D  /  09.05.2018., 02:05h

Američke snage uspostavile su novu bazu u Manbiju na sjeveru Sirije prije otprilike tri mjeseca nakon turskih prijetnja da će krenuti na taj grad, izjavio je u srijedu jedan dužnosnik paravojne skupine koju podupire SAD, prenosi 24.sata.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan opetovano je prijetio slanjem vojnika u Manbij nakon što su protjerali sirijsku kurdsku miliciju YPG iz regije Afrin prema zapadu u ožujku.

Ankara smatra YPG produžetkom Radničke stranke Kurdistana (PKK) koju je Turska stavila van zakona zbog vođenja desetljećima duge pobune u zemlji. 

Turska je gnjevna na Sjedinjene Države, svoju saveznicu u NATO-u, zbog potpore YPG-u Siriji.

U novoj bazi također su francuski vojnici, rekao je Sharfan Darwish, glasnogovornik vojnog vijeća Sirijskih demokratskih snaga (SDF), kojima je na čelu YPG, u Manbiju.

Američke i francuske snage su u ophodnji granicom između SDF-a i pobunjenika koje podupire Turska, a baza je uspostavljena ubrzo nakon što je Turska pokrenula napad na regiju Afrin, rekao je Darwish.

"Nakon turskog napada na Afrin i porasta turskih prijetnja Manbiju, koalicijske snage izgradile su bazu kako bi nadgledale i štitile granicu (između boraca)", istaknuo je Darwish.

Koalicija na čelu sa SAD-om, koja se bori protiv Islamske države u Siriji zajedno sa SDF-om, odbila je komentirati Darwishove izjave.

Ankara je pokrenula ofenzivu u siječnju protiv milicije YPG u Afrinu i zauzela je taj grad u ožujku.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:25