Article_Top_970x250

Nakon susreta Komšića i Nelsona i Fielda, sutra ipak dvije sjednice Predsjedništva BiH

redovna i izvanredna

Nakon susreta Komšića i Nelsona i Fielda, sutra ipak dvije sjednice Predsjedništva BiH

kol 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Klix.ba

Iako nakon sastanka američkog ambasadora Erica Nelsona i ambasadora Velike Britanije Matthewa Fielda s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem nije bilo službenog priopćenja, kako saznaje Klix.ba, situacija je u vezi sa sjednicama Predsjedništva planiranim sutra ostala nepromijenjena.

U Predsjedništvu BiH je neslužbeno potvrđeno da će sutra po planu biti održane dvije sjednice Predsjedništva. Redovna koju je sazvao Komšić a na kojoj bi se trebalo glasati o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO, te izvanredna koju je tražio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik o odluci o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Lider SDA Bakir Izetbegović koji je danas nakon susreta Fielda, Nelsona i Komšića također bio u zgradi Predsjedništva BiH izjavio je prethodno za Agenciju Anadolija da neće biti imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH sve dok se ne riješi ANP, piše Klix.

S druge strane još je nepoznanica hoće li se sutra pristupiti glasanju za ANP na redovnoj sjednici. Naime, u tom slučaju Komšić i Džaferović bi preglasali Dodika, no on bi onda, po svemu sudeći, tražio zakazivanje sjednice NSRS-a na kojoj bi se, kao i u vezi s pitanjem Pelješkog mosta, povuklo vitalni nacionalni interes. Tako bi se blokiralo slanje ANP-a u Brisel.

Ovaj njegov potez bi, s druge strane, automatski doprinio da se na izvanrednoj sjednici, ukoliko bi bila održana, ne izglasa mandatar za sastav Vijeća ministara BiH, zbog vjerojatna dva glasa protiv, Komšićevog i Džaferovićevog.

Ostaje još da se vidi hoće li Komšić i Džaferović na redovnoj sjednici poslovničkim procedurama ipak izbjeći da uopće dođe do dovođenja Dodika u poziciju da vitalnim nacionalnim interesom. kasnije u NSRS, obori slanje ANP-a u Brisel.

Dnevnik.ba