StoryEditor

NAKON ŠTO SU UNIŠTILI SPREČU Obustavlja se rad kompanije ‘GIKIL‘ Lukavac

Piše D  /  23.08.2018., 02:08h

U vezi sa eskalacijom situacije po okoliš u rijeci Spreči, izazvanom nesavjesnim poslovanjem operatora “GIKIL” d.o.o. Lukavac, nadležni federalni inspektori su u prethodnom periodu poduzimali neophodne aktivnosti na sprečavanju nastanka većih šteta za okoliš, te u zadnjem obavljenom timskom inspekcijskom nadzoru zapisnikom konstatovali da operator obavlja svoju djelatnost bez okolinske dozvole, što je bio preduvjet da se operatoru izrekne mjera obustave rada, objavila je Fena.

- Imajući u vidu da je privrednom društvu Gikil d.o.o. Lukavac, konkretno za pogone za proizvodnju koksa, kemijskih proizvoda i energije u općini Lukavac, zaključkom Federalnog ministarstva okoliša i turizma od 7. kolovoza 2018. godine odbačen zahtjev za izdavanje okolinske dozvole, te da kontrolirani subjekt ne primjenjuje zakonske odredbe u obavljanju privredne djelatnosti, Federalna uprava za inspekcijske poslove, odnosno, federalni inspektor zaštite okoliša je sa jučerašnjim danom, 22. kolovoza donio rješenje o obustavi rada ovog privrednog subjekta - navodi se u priopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Rješenje o obustavi rada doneseno je na temelju Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o zaštiti zraka, te Zakona o inspekcijama Federacije BiH.

Konkretnim rješenjem naređeno je GIKIL-u da obustavi rad do pribavljanja okolinske dozvole, kao i da izvrši identifikaciju svih vrsta otpada na lokaciji (uključujući opasni otpad), te zbrine sav opasni otpad sa lokacije putem ovlaštenog operatera za upravljanje otpadom.

GIKIL-u je dan rok od 30 dana da obustavi rad s obzirom da je riječ o složenom poslovnom sistemu, gdje treba izvršiti sigurno gašenje raznih postrojenja, pogona, peći, (posude pod pritiskom, koksara, itd), te da po izvršenju obustave rada u pisanoj formi obavjesti Federalnu upravu za inspekcijske poslove, odnosno, nadležnog inspektora.

- Naglašavamo da je GIKIL jedan od najnediscipliniranijih privrednih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine, te da je Federalna uprava za inspekcijske poslove kod ovog privrednog subjekta u kontinuitetu vršila inspekcijske nadzore, a u periodu nakon 1. siječnja 2015. godine kada su okolinskom dozvolom GIKIL-u smanjene granične vrijednosti emisija, samo iz oblasti zaštite okoliša obavljeno je preko 20 inspekcijskih nadzora, gdje unatoč izrečenim upravnim mjerama i prekršajnim sankcijama za nepravilnosti nije ostvaren značajniji stepen poštivanja i zakonitosti rada. Jedini zakonski mehanizam koji prema GIKIL-u do jučerašnjeg dana nije upotrijebljen je mjera obustave rada - ističe se u priopćenju.

Pored ovog, i Tužiteljstvo Tuzlanskog Kantona otvorilo je istragu u pogledu eventualnog utvrđivanja elemenata krivične odgovornosti.


Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:29