StoryEditor
iako su zaštićena vrsta

Nakon što su joj ubili ponija Ursula von der Leyen objavila rat vukovima: "Poduzmite mjere gdje je potrebno"

Piše desk  /  06.09.2023., 11:41h

Europska komisija razmatra promjenu statusa zaštite vukova, a ta promjena bila je glavni zahtjev skupina lovaca i poljoprivrednika.

Nakon što je ponija Ursule von der Leyen u Njemačkoj ubio vuk, predsjednica Europske komisije pozvala je na preispitivanje strogih pravila zaštite vukova diljem kontinenta.

Bruxelles od lokalnih zajednica, znanstvenika i svih zainteresiranih strana sada traži podatke o štetama koje su izazvali vukovi. Komisija će te podatke koristiti kako bi odlučila hoće li mijenjati izmjenu zaštite vuka unutar Europske unije. 

Von der Leyen je također pozvala "lokalne i nacionalne vlasti da poduzmu mjere gdje je to potrebno", upozorivši da je "koncentracija čopora vukova u nekim europskim regijama postala stvarna opasnost za stoku, a potencijalno i za ljude".

Vukovi su strogo zaštićena vrsta prema EU direktivi o staništima i Bernskoj konvenciji o očuvanju europske divlje flore i faune i prirodnih staništa, što znači da je njihovo hvatanje i ubijanje zabranjeno. No, vrijede određeni izuzeci, posebice kada vukovi predstavljaju opasnost za ljude ili stoku.

Lovačke i poljoprivredne udruge već dugo pozivaju Bruxelles da preispita status zaštite vukova kako bi im se omogućilo ubijanje većeg broja tih životinja jer samo tako mogu zaštititi stoku. 

U međuvremenu, ministri okoliša EU-a žele da Komisija ne dira zaštićeni status vuka. Udruge za zaštitu okoliša također su se protivile argumentima EPP-a, ističući da su vukovi i dalje ugrožena vrsta i da bi smanjenje njihovog statusa zaštite ugrozilo njihov dugoročni oporavak.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 13:08