StoryEditor

Nakon stečaja Vitezita oko 100 radnika otišlo u Njemačku i druge europske države

Piše D  /  06.01.2020., 10:01h

Gotovo stotinu radnika Poslovnog sustava Vitezit, otišlo je trbuhom za kruhom u Njemačku i druge europske zemlje nakon što je Vlada FBiH polovinom kolovoza prošle godine dala suglasnost za pokretanje stečajnog postupka nad ovom državnom firmom koja je brojala oko 220 radnika. Predsjednik sindikata Franjo Kovač također je krenuo u svijet “trbuhom za kruhom” i zaustavio se u Šibeniku u susjednoj Hrvatskoj gdje je našao posao na građevini.

-Nažalost morali smo se snalaziti. Nije jednostavno ostati bez posla i bez ikakvog izvora primanja. Mlađi radnici Vitezita sa kojima imam kontakte otišli su odmah nakon što je počeo stečajni postupak. Mnogi od njih završili su u Njemačkoj. Neki su se dobro snašli i kažu ne bi se više vratili u BiH nipošto. Zanimljivo je da su i žene otišle vani da rade, pogotovo mlađe. Govorili su nam da bi mogli sa biroa imati neka primanja šest mjeseci ali pod uvjetom da Vlada FBiH uplati doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za posljednje dvije godine. Dakle svaki drugi radnik je otišao raditi izvan BiH.Što će od svega biti ne znam”, izjavio je za Flash.ba, Franjo Kovač bivši predsjednik sindikata PS Vitezit.

Ako i dođe do ponovnog pokretanja proizvodnje plastičnih i praškastih eksploziva, pitanje je tko će je pokrenuti. Zahtjevni, opasni i odgovorni poslovi traže ljude od znanja i iskustva. Njih više nema jer oni negdje tamo daleko u tuđim zemljama pokušavaju nadoknaditi izgubljeno i vrijeme i novac. Domaći rudnici i druge firme i dalje uvoze privredne eksplozive koji su se pravili u Vitezitu. Za taj proizvod godišnje daju najmanje 20 milijuna KM. Toliko o bh ekonomiji.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:17