StoryEditor
gospodarstvo

Nakon stečaja čapljinska “Lasta” ponovno otvorena, keksi uskoro na policama

Piše desk  /  30.01.2022., 20:30h
Nakon dugogodišnje agonije, prekida proizvodnje, stečaja - tvornica "Lasta" u Čapljini, ponovo je otvorena zahvaljujući bh. gospodarstveniku i njenom novom vlasniku Petru Ćorluki, koji je ovu tvornicu kupio dok je bila u stečaju. Proizvodnja za tržište već je uveliko krenula, a prvi keksi nove čapljinske "Laste" na policama trgovina trebali bi se naći početkom proljeća.

Trideset godina Bosa Šutalo radila je u Lasti – tvornici keksa i vafla koja je prije rata zapošljavala oko 1000 radnika. Radila je i tijekom rata, no u posljednjim godinama proizvodnja je prekinuta, radnici poslani kući , a tvornica je otišla u stečaj. Sve to vrijeme Bosa je bila bez posla, stoga je povratak u staru tvornicu u novom ruhu, za nju bio vrlo emotivan i značajan.

“To je jako lijep osjećaj. Ja sam radila u tvornici prije i poslije rata gdje tehnologija bila drugačija, malo zastarjela. Sada je sve novo, naprednije, suvremenije i puno je ljepše raditi. Ja sam posebno sretna što je to ponovo počelo i što će se to sve i više razvijati”, kazala je Šutalo, prenosi N1.

Stara kvaliteta, nova tehnologija

Osim starih , na posao su primljeni i novi radnici. Njih 25 trenutno radi u proizvodnji, a na proizvodnim trakama dobro poznati Lastini proizvodi. Čajni kolutići i čuvena Lastina štrudla među prvima će izaći na tržište, ali s malim promjenama u vidu poboljšanja sirovina i pakiranja. Osim u proizvodima, do promjene je došlo i u tehnologiji. Stare mašine zamijenjene su novim – suvremenijim i kvalitetnijim.

“Svi stari strojevi su izbačeni, i ubačene su nove tehnologije, odnosno novi strojevi. To su strojevi od poznatih dobavljača opreme za ovu vrstu proizvodnje”, kazala je Marija Tolić, voditelj projekta za instalaciju mašina u Lasti.

Sve se radi pažljivo i planski. Testna proizvodnja uspješno je završena, te se trenutno radi na proizvodnji dovoljne količine keksa koji će se plasirati na tržište.

“Kao i svake godine kad laste dolaze na proljeće i ova Lasta će doći na proljeće, tako da na proljeće potrošači mogu očekivati Lastine proizvode na policama”, kazala je Ivana Brdar, tehnolog u razvoju Lasta.

U skladu s trendovima

Konkurentnost kvalitetom, dizajnom i cijenom, držanje visokih kriterija vodilja je novog vlasnika Laste, Petra Ćorluke, uspješnog gospodarstvenika koji je stare pogone nekadašnjeg giganta ponovo oživio i digao na noge. U opremu i infrastrukturu, tvrdi uloženo je oko 30 milijuna KM.

“Ako se držite visokih kriterija onda uspjeh takvim pristupom ne može izostati. Mislim da smo mi poboljšali recepture, imamo bolju kvalitetu sirovina, pakiranja i sve je u skladu s trendovima na svjetskom tržištu, kako to rade najbolji svjetski proizvođači, mislim da radimo i mi to u ovom momentu.”, rekao je Petar Ćorluka, vlasnik Laste.

A na tome ne planiraju stati. Inovacije, novi proizvodi, zapošljavanje većeg broja ljudi, uvođenje druge i treće smjene, izvoz Lastinih proizvoda na velika europska tržišta – sve to čeka ovu tvornicu koja polako poprima novi izgled i čiji će proizvodi sasvim sigurno zauzeti značajno mjesto na tržištu.

Dnevnik.ba

09. prosinac 2023 14:09