StoryEditor

Nakon snijega nova "zimska radost": Vakula najavio niske temperature

Piše D  /  23.02.2018., 11:02h

Nakon što je zatrpao Gorski kotar i Liku, ali i dio unutrašnjosti, snijeg i dalje nastavlja padati. Očekuje se da će ga u nedjelju biti i u unutrašnjosti Dalmacije. Nakon snijega, s početkom idućeg tjedna stižu vrlo niske temperature, prenosi Večernji.hr.

Kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana, koliko će pasti snijega, a koliko temperature u minus razgovarali smo u emisiji Večernji TV-a s glavnim meteorologom HRT-a Zoranom Vakulom:

"Nažalost ili na sreću, kako za koga, snježne uvjete imamo, pravu zimu. Možda ne kada su to mnogi željeli, u siječnju ili prvoj polovici veljače, nego tek sada. Neki će reći bolje ikad nego nikad, a drugi će reći zašto baš sada. Dakle, imamo više od metra snijega na službenim meteorološkim postajama DHMZ-a , pri čemu je od jučer ujutro do jutros u 7 sati, primjerice u Delnicama, napadalo 30 centimetara novog snijega, i to onog mokrog, teškog tako da stvara poteškoće i u prometu, ali i na mnogim krovovima", rekao je Vakula u emisiji Večernji TV-a i dodao da optimizam ne nudi ni današnji dan. 

Zbog minusa bi tijekom vikenda bilo dobro očistiti snijeg na pločnicima i kolnicima

"I danas će biti snijega u većem dijelu unutrašnjosti, u zapadnijim krajevima gotovo cijeli dan snijeg pri čemu najobilniji u prijepodnevnim satima, a prema večeri sve rjeđe. Pahulja će biti  na sjevernom Jadranu. Stabilizacija oborina slijedi sutra, a uz razvedravanje i dotok hladnog zraka, slijedi nova zimska ‘radost‘: pad temperatura i smrzavanje svega što je napadalo tako da bi bilo dobro danas, sutra kad prestane snijeg očistiti sve da bude što manje tog snijega ugaženog na kolnicima i pločnicima jer slijede cjelodnevni minusi diljem unutrašnjosti, kao i unutrašnjosti Istre i Dalmacije"  savjetuje HRT-ov meteorolog kojeg smo pitali hoće li se temperature doista spuštati i do -20. 

Vakula: Ovo je opasna situacija, hladnoća bi mogla prouzročiti i gubitak ljudskih života

"Uz snijeg na tlu i malo oblaka tijekom noći može biti i ispod - 20, ali u ovom trenutku je nevažno koliki će točno biti minus, bit će jako hladno", rekao je Vakula i dodao da bi te temperature mogle biti blizu rekorda za ovo doba godine.

Pitali smo ga i hoće li opet biti ‘splitskog scenarija‘ sa zaleđenom rivom. 

"I ove godine se valja pripremiti na ‘zimski ugođaj‘, na minuse, iako se sjećam Dalmatinca koji se odmah obukao u skijaško odijelo, minusa će biti i to priličnih i na rivi i uz more, ne samo u unutrašnjosti, a znamo da se u Dalmaciji nemaju baš običaj grijati u mnogim mjestima. Ovo je situacija u kojoj treba pripaziti, ne samo na sebe nego i na druge, pogotovo na ljude slabijeg imovinskog stanja, beskućnike, ovo je opasna situacija. Ova bi hladnoća mogla prouzročiti gubitak ljudskih života, ne samo materijalnu štetu", upozorio je Vakula. 

Dnevnik.ba

 

18. travanj 2024 03:14