StoryEditor
kcus

Nakon smjene Sebije Izetbegović, oglasio se i Bakir

Piše desk  /  28.11.2023., 10:36h

Bakir Izetbetgović, predsjednik Stranke demokratske akcije, oglasio se nakon odluke Upravnog odbora KCUS-a da smijeni njegovu suprugu Sebiju s mjesta direktorice ove ustanove.

- Nakon skoro dvije godine bjesomučne političko-medijske kampanje, jučer je s pozicije generalnog direktora KCUS-a smijenjena prof. dr. Sebija Izetbegović.

Bio sam u dilemi da li da se oglašavam sa pozicije predsjednika SDA, jer je riječ o mojoj supruzi. I ne bih se oglasio kao suprug, jer se Sebija zna i sama dobro braniti.

Oglašavam se kao predsjednik Stranke koja se 33 godine suprotstavlja svakoj vrsti nasilja, nepravde, neistine i nemorala – i nastavit će da to radi.

Linč koji je proveden nad prof. Izetbegović je sve to - nasilje i nepravda utemeljena na neistini, a omogućena rastućom krizom morala u bh. društvu u kojem se montažama i medijskim kampanjama zamjenjuju uloge dobrih i loših, poštenih i nepoštenih, obrazovanih i neobrazovanih...

Upravo ta kriza morala, ziheraštvo i šutnja onih koji su morali dići glas, jer dobro znaju šta je istina a šta laž, omogućili su da se ova sramotna i protuzakonita stvar dogodi.

Svi koji su pratili rad prof. Izetbegovic i napade na nju koji traju skoro desetljeće, svjedoci su dviju istina.

Prve, da su jasno, bez ostatka, demantirane laži koje je plasirao Asim Kurjak tvrdeći da Sebija Izetbegović nije doktorirala i da joj on nije bio mentor, te da se nije obrazovala u Zagrebu. Javno su predočeni materijalni dokazi, video-snimci, indeks i ostala dokumentacija koje su te laži potpuno raskrinkale,

I druge, da je prof. Izetbegović dovela u red funkcioniranje KCUS-a, najznačajnije i najveće zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini. 

Vraćen je dug od preko 100 milijuna KM za koji svi dobro znamo kako je i u čijim mandatima nastao, zaštićeni su pacijenti i značajno popravljen njihov status, stalna je efikasna borba protiv korupcije, zanovljen je stručni medicinski kadar, izgrađeni novi objekti, nabavljena nova oprema, povećane plaće liječnicima i medicinskom osoblju...

Prof. dr. Izetbegović smijenila je nametnuta Vlada FBiH putem nezakonito imenovanog Upravnog odbora. Te nezakonitosti, pravno i političko nasilje, svakako će svoj epilog dobiti na sudu. Kao i odluke Senata Univerziteta u Sarajevu.

Potrajat će to, ali u pozitivan ishod nimalo ne sumnjam.

A dok pravo i pravda ne stignu, ono što možemo i trebamo odmah uraditi jeste da - u skladu sa vlastititom savješću - zauzmemo stav i ne povlačimo se pred nasilnicima koji se montiranim procesima obračunavaju s političkim neistomišljenicima. Ma tko oni bili.

Jer, napad na vrijednog i dokazanog menadžera, na parlamentarnog zastupnika koji je u dva prethodna izborna ciklusa osvojio najveći broj glasova u svojoj izbornoj jedinici, na suprugu bivšeg člana Predsjedništva BiH, samo je uvod u napad i discipliniranje svakoga za koga nasilnici procijene da im stoji na putu.

SDA se pred lažovima i nasilnicima nikad nije povlačila. Niti će - napisao je Izetbegović u objavi na društvenim mrežama.

Dnevnik.ba

23. veljača 2024 01:58