StoryEditor

NAKON SKANDALA Macron dolazi na noge Vučiću u Beograd

Piše D  /  21.11.2018., 01:11h

Srbijanski predsjednik izrazio je zahvalnost francuskom šefu države i ocijenio da je to dobra najava i dobar signal pred posjet Macrona Srbiji početkom prosinca.

U pismu od 15. studenog, koje danas prenose beogradski mediji, Macron je istaknuo kako zna za velike patnje srpskog naroda tijekom Prvog svjetskog rata i strašne žrtve koje je podnijela Srbija s više od 1,2 milijuna žrtava, što je činilo skoro trećinu njenog ukupnog stanovništva.

"Želim odati priznanje njihovoj borbi na strani saveznica, a posebno Francuske na Solunskom frontu, o kojem se ne tako često govori, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba", navodi se u pismu koje je iz Pariza stiglo u ured srbijanskog predsjednika.  

Macron je napisao kako želi da srbijanski predsjednik i srpski narod budu u potpunosti uvjereni u njegovo zalaganje za to da se ukaže čast i oživi ovo sjećanje te da će to zajedno učiniti prilikom Macronova posjeta Srbiji 5. i 6. prosinca.

"Izražavam želju da obilježavanjem bratstva po oružju naših dviju zemalja i žrtve naših vojnika posluže kao temelj novom zajedničkom nastojanju naših dviju država u okviru strateškog parnerstva, kako bismo još više unaprijedili suradnju, europske vrijednosti i regionalnu stabilnost", napisao je Macron Vučiću.

Francuski šef države se zahvalio i na Vučićevom nedavnom pismu u kojemu mu je ukazao na doprinos Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone suradnje.

Macron je istaknuo da Francuska podupire izbor Srbije za status pridruženog člana Međunarodne organizacije frankofonije (OIF). "Francuska je podržala ovaj izbor i ja ponavljam našu volju da vam pomognemo na putu promicanja francuskog jezika u Srbiji i vrijednosti koje su nam zajedničke, na čemu sam vam veoma zahvalan", poručio je Macron.

Srbijanski tisak i javnost u Srbiji nedavno su oštro komentirali odluku protokola zbog toga što na ceremoniji proslave 100. obljetnice završetka 1. svjetskog rata u Parizu,  srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću na pozornici ispred Slavoluka pobjede nije dodijelio mjesto uz šefove država zemalja pobjednica.

Dan kasnije ispriku Pariza Srbiji i njezinu šefu države uputio je francuski veleposlanik u Beogradu Federic Mondolini.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 11:45