StoryEditor
HNS prevaga

Nakon sedam mjeseci opstrukcija i blokada Federacija dobiva Vladu

Piše desk  /  28.04.2023., 14:19h

Sedam mjeseci nakon izbora Federacija BiH konačno bi trebala dobiti novu Vladu. Dogovor koji su stranke “osmorke” i HDZ-a sklopili prije očito će morati pretrpjeti promjene, barem kada je struktura parlamentarne većine, a time i stranaka sudionica u pitanju, prenosi Večernji list BiH.

HNS prevaga

Od početka je bilo jasno da SDP-om predvođena koalicija nije stabilna. To se prvenstveno odnosi na stranke koje su se naknadno priključile “trojki”, što je kolokvijalni naziv za koaliciju SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde koja već godinama funkcionira u Sarajevskoj županiji. Uspostava izvršne vlasti na državnoj razini samo je pojačala skepticizam u pogledu stvarnih nakana stranaka koje su zapravo derivati SDA, a riječ je o Stranci za BiH i Narodnom europskom savezu (NES).

Imajući u vidu da su Stranka za BiH i NES najavili uskraćivanje potpore ranije predloženoj Vladi FBiH, proces konačnog izbora izvršne vlasti u ovom entitetu omogućen je zahvaljujući jedinstvu Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Iako prvotno nisu bili dio parlamentarne većine, HDZ 1990. i HNP s ukupno četiri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH pridružuju se HDZ-u BiH u Vladi.

Ovime se još jednom pokazala važnost HNS-a kao krovne političke organizacije Hrvata jer zahvaljujući tom političkom jedinstvu osigurava se i deblokada vlasti koja već neko vrijeme generira krizu u cijeloj FBiH. Dakle, nakon dogovora unutar HNS-a BiH, predsjednica Federacije Lidija Bradara dostavila je Zastupničkom domu Parlamenta FBiH korigirani popis s imenima kandidata za ministre u federalnoj Vladi, čime je definirana i nova koalicija.

Tko su ministri

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i po novom prijedlogu ostaje kandidat za premijera. No, promjene su obuhvatile neke ministarske resore u novoj Vladi. Novo ime je dr. Nediljko Rimac za federalnog ministra zdravstva koji dolazi iz redova HDZ-a 1990. Kako su NES i SBiH trebali dobiti četiri ministarstva, njihove pozicije popunit će kandidati “trojke”. Tako je novo ime u predloženoj Vladi Jasna Duraković iz SDP-a koja je imenovana za ministricu obrazovanja i znanosti. Amir Hasičević iz Naše stranke trebao bi postati ministar trgovine. Kemal Hrnjić iz stranke Narod i pravda novi je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Nedžad Lokmić iz SDP-a BiH prijedlog je za ministra branitelja i invalida Domovinskog rata. Ministar unutarnjih poslova trebao bi postati Ramo Isak, koji se razišao s NES-om.

Odranije za ministra financija imenovan je Toni Kraljević, a Ministarstvo pravosuđa trebao bi voditi Vedran Škobić. Za ministricu kulture i sporta predložena je Sanja Vlaisavljević.

Andrijana Katić ostaje prijedlog za ministricu prometa i veza, a Željko Nedić za ministra prostornog uređenja. Ministar raseljenih osoba i izbjeglica bit će Nerin Dizdar (SDP), a razvoj, poduzetništvo i gospodarstvo vodit će Vojin Mijatović (SDP). Vedran Lakić (SDP) dobiva veliki resor energetike, industrije i rudarstva, a Adnan Delić (NiP) rad i socijalnu politiku. Nasiha Pozder (NS) bit će ministrica turizma i zaštite okoliša. 

image

Ministri FBiH

VEčERNJI LIST BIH -
21. travanj 2024 07:13