StoryEditor
australija

Nakon SAD-a, još jedna zemlja razmišlja o ukidanju dvostrukog oporezivanja s Hrvatskom

Piše hina  /  04.12.2023., 10:37h

Australija će započeti pregovore s Hrvatskom o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sljedeće godine, najavljeno je u ponedjeljak u Canberri na sastanku ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana s australskom kolegicom Penny Wong.

"Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo najavom australske vlade da će uključiti Hrvatsku u australski program poreznih sporazuma i započeti pregovore o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Hrvatskom već sljedeće godine", priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Grlić Radman i australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong istaknuli su izvrsne odnose dviju zemalja te naglasili važnost velike australsko-hrvatske zajednice koja broji 250 tisuća i čini najsnažniji most suradnje dviju zemalja. 

Složili su se kako je postignut napedak u snaženju gospodarske suradnje, a posebno su pozdravili povratak rekordnog broja australskih posjetitelja u Hrvatsku s približno 220 tisuća turista u prvih deset mjeseci 2023. godine.

Istaknuo važnost partnerstva

Grlić Radman je istaknuo važnost partnerstva NATO-a i Australije, kao jednog od ključnih globalnih partnera Saveza, koji prije svega pridonosi razumijevanju sigurnosnih pitanja u indo-pacifičkoj regiji. 

Što se tiče suradnje EU-Australija, ministri su se složili kako je čvrsta suradnja ključna za rješavanje globalnih izazova te da postoji potreba za održavanjem intenzivnih dijaloga i suradnje u raznim područjima, kako bi se očuvali i unaprijedili zajednički interesi.

Također su razmijenili mišljenja o aktualnim globalnim pitanjima poput ruske agresije na Ukrajinu, situacije na Bliskom istoku te na jugoistoku Europe.

Prvi hrvatski ministar vanjskih poslova u Australiji

Ministar Grlić Radman prvi je hrvatski ministar vanjskih poslova koji je posjetio Australiju od 2005. godine. Tijekom boravka u Canberri, ministar se susreo i s glavnim upraviteljem Australije generalom Davidom Hurleyem. 

Također je održao sastanke s ministrom industrije i znanosti Edom Husicem, predsjednicom Senata Sue Lines, senatorom Simonom Birminghamom te senatoricom Marijom Kovacic. Posjet Canberri ministar je zaključio odavanjem počasti kod Australskog ratnog spomenika, stoji u priopćenju MVEP-a.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 20:58