StoryEditor

Nakon ruske pljuske u UN-u Inzko se hvali podrškom Trumpove administracije

Piše D  /  07.05.2020., 08:05h

Inzko je jučer predstavio Izvješće o stanju u našoj zemlji od listopada prošle do sredine travnja ove godine.

- Veoma sam zadovoljan podrškom koju je moje izvješće dobio u Vijeću sigurnosti, uključujući i izričitu podršku administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa. Time je, nadam se, konačno stavljena točka na sve dosadašnje bezočne komentare – kazao je Inzko za Avaz.

On je naglasio kako ga posebno raduje činjenica da su članice Vijeća sigurnosti prepoznale od kolike je važnosti prisustvo međunarodnih sudaca u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Naglasio je i kako je duboko uvjeren da je za budućnost Bosne i Hercegovine,  za pomirenje njenih naroda, veoma važno suočiti se s prošlošću na pravi način. 

Naglasio je i kako je duboko uvjeren da je za budućnost Bosne i Hercegovine, za pomirenje njenih naroda, veoma važno suočiti se s prošlošću na pravi način

- To se može samo ako priznamo sva stradanja i okupimo se u žalosti te ako se prestanu osporavati presude o ratnim zločinima i prestane s veličanjem ratnih zločinaca, na bilo koji način – kazao je Incko.

Podsjećamo, jučerašnji izvještaj visokog predstavnika naišao je na oštre kritike Rusije, čiji je predstavnik Vasilj Nebenzja optužio Inzka da "demonizira Srbe" u BiH.

Nebenzja je također kazao da komisija iz RS priprema novi izvještaj o dešavanjima u Srebrenici, koji će, prema njegovim riječima, otkriti što se zapravo dešavalo u toj enklavi, čime je doveo u pitanje sve dokaze Haškog tribunala i činjenice o genocidu u Srebrenici.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:44