StoryEditor

Nakon okrutnog ubojstva i silovanja djevojke Rumunjska na nogama, ‘padaju glave‘ odgovornima

Piše D  /  09.08.2019., 11:08h

Odluka je to rumunjske vlade nakon što su DNK testovi potvrdili da je oteta  djevojka Maecsanu koja je nestala 24. srpnja ubijena. Taj je slučaj izazvao šok, ali i ogorčenje u Rumunjskoj te razotkrio mnoge nedostatke u policijskom i pravosudnom sustavu te zemlje, te su se građani dignuli na noge organizirajući prosvjede. 

65-godišnji mehaničar  George Dinca, iz Caracala  na jugu zemlje, priznao je policiji da je ubio petnaestogodišnju Macesanu i još jednu djevojku u koja je posljednji put živa viđena u travnju.  Tinejdžerica, čiji su ostaci nađeni u kući osumnjičenog, nestala je 24. srpnja.

Macesanu je tri puta je pozvala telefonski broj za hitne slučajeve moleći za pomoć, govorila je da je oteta, istučena i silovana, a policiji je trebalo čak 19 sati da uđu u trag počinitelju, u čijem su domu našli spaljene kosti i DNK dokaze.

Ovih dana objavljen je i transkript njezinih telefonskih razgovora s policijom.

"Molim vas, ostanite na vezi, jako sam uplašena", rekla je kroz plač Alexandra Macesanu policajcu, nakon što je treći i zadnji put pozvala policiju, otkrio je transkript razgovora, koji je njezin ujak Alexandru Kumpampashu objavio na Facebooku.  

Šef rumunjske policije i dvojica lokalnih službenika otpušteni su poslije prosvjeda javnosti zbog sporog reagiranja u slučaju otmice. Policija je uzela nalog za pretres, iako to zakonski nije bilo neophodno i čekala ispred zgrade, da bi ušla 19 sati nakon što ih je Aleksandra pozvala.

Način na koji su se vlasti bavile ovim slučajem izazvao je ulične proteste, i ministar unutrašnjih poslova podnio je ostavku, a više njih nalazi se pod istragom zbog sporog reagiranja.

"Imat ćemo nultu toleranciju prema nedostatku čovječnosti i nepoštovanju građana", nakon svega poručila je premijerka Viorica Dăncilănajavljujući nove mjere vlade.

Osuđeni pedofili i silovatelji sada se suočavaju sa zatvorskom kaznom od sedam, odnosno 12 godina, s tim da silovatelji mogu biti osuđeni do 18 godina zatvora ako njihova žrtva umre, prenosi 100posto.hr.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:16