StoryEditor
francuska

Nakon nereda u Parizu zabranjen prosvjed protiv policijskog nasilja

Piše hina  /  08.07.2023., 14:38h

Pariška policija zabranila je planirani prosvjed u subotu protiv policijskog nasilja, tjedan dana nakon što su Francusku potresli neredi izazvani ubojstvom tinejdžera u pariškom predgrađu.

Glasnogovornik pariške policije priopćio je da je planirani prosvjed na Trgu republike zabranjen zbog rizika po javni red i mir, navodeći kao razlog “kontekst napetosti” nakon nedavnih nereda i nasilja na ulicama diljem Francuske.

Predsjednik Emmanuel Macron i francuske vlasti odbacuju optužbe za institucionalni rasizam unutar snaga reda u zemlji, no nakon pogibije tinejdžera Nahela M. su pod sve većim pritiskom aktivista da riješe problem rasnog profiliranja te regrutacije i obuke policije.

Francuska policija došla je pod lupu javnosti nakon što je 27. lipnja policajac ustrijelio 17-godišnjeg Nahela na semaforu. Mladić je vozio sportski automobil bez dozvole.

Policajac optužen za ubojstvo tinejdžera zadržan je u pritvoru i pokrenuta je istraga za ubojstvo iz nehata. Njegov odvjetnik je novinarima rekao da je policajac ciljao u nogu bjegunca, ali je u nasrtaju automobila hitac završio u prsima. Policajac, tvrdi odvjetnik, nije imao namjeru ubiti mladića.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 05:05