StoryEditor

Nakon nekoliko neuspješnih dogovora, Vijeće sigurnosti ponovno će pokušati glasati o Gazi

Piše hina  /  21.12.2023., 09:14h

Vijeće sigurnosti UN-a pokušat će u četvrtak ponovno glasati o rezoluciji u Gazi, nakon što je ono nekoliko puta odgođeno zbog nemogućnosti dogovora.

Vijeće, naveliko kritizirano zbog svog nedjelovanja od početka rata između Izraela i Hamasa, već nekoliko dana pregovara o novom tekstu rezolucije čiji su pokrovitelji Ujedinjeni Arapski Emirati.

Glasanje prvobitno planirano za ponedjeljak odgađano je nekoliko puta, posljednji put u srijedu na zahtjev Amerikanaca koji su 8. prosinca stavili veto na prethodni tekst kojim se pozivalo na “humanitarni prekid vatre” u Pojasu Gaze, koji granatiraju izraelske snage u znak odmazde za krvavi napad Hamasa 7. listopada.

Nakon sedmodnevnog primirja koje je završilo 1. prosinca, pojačan je međunarodni pritisak za novu pauzu u borbama, koja bi omogućila oslobađanje više talaca i ulazak veće količine međunarodne pomoći na mali teritorij zahvaćen humanitarnom katastrofom, pod potpunom izraelskom opsadom od 9. listopada.

Prvo primirje omogućilo je oslobađanje 105 talaca i 240 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

No Izrael isključuje bilo kakav prekid vatre prije “eliminacije” Hamasa, koji je na vlasti od 2007. u Gazi i koji su Sjedinjene Države, Europska unija i Izrael klasificirali kao terorističku organizaciju.

Rat će se “nastaviti do eliminacije Hamasa, do pobjede. Oni koji misle da ćemo stati nisu u dodiru sa stvarnošću”, ponovio je premijer Benjamin Netanyahu u srijedu.

Dužnosnik Hamasa rekao je za AFP u Gazi da su “potpuni prekid vatre i povlačenje izraelske okupacijske vojske iz Gaze preduvjet za bilo kakve ozbiljne pregovore o razmjeni izraelskih talaca za palestinske zarobljenike”.

Hamas je u srijedu objavio da je izraelska ofenziva u Gazi ostavila 20.000 mrtvih, u trenutku kada posjet Kairu čelnika islamističkog pokreta Ismaila Hanije i pregovori iza zatvorenih vrata oživljavaju nade u novo primirje na opkoljenom palestinskom području.

Unatoč višestrukim pozivima da se poštede civili, smrtonosni izraelski napadi na Pojas Gaze nastavljaju se, kao i kopnene borbe, dok polovica civilnog stanovništva pati od ekstremne ili teške gladi, prema UN-u.

Izrael je obećao uništiti Hamas kao odgovor na napad koji je 7. listopada izveo islamistički pokret na njegovu tlu, a koji je ostavio oko 1140 mrtvih, uglavnom civila, navodi AFP na temelju najnovijih službenih izraelskih podataka.

Oko 250 ljudi također je uzeto kao taoci, od kojih je 129 još uvijek zatočeno u Gazi, prema Izraelu.

Hanija je otputovao u srijedu u Kairo na razgovore s egipatskim dužnosnicima, uključujući o “privremenom jednotjednom primirju u zamjenu za oslobađanje 40 izraelskih talaca”, rekao je izvor blizak Hamasu rekao je za AFP.

Ti pregovori zasad nisu dali rezultate, rekli su za BBC i Wall Street Journal izvori bliski temi, ali će se nastaviti.

Istovremeno jačaju međunarodne kritike protiv izraelske vojne kampanje.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u srijedu Izrael da borba protiv terorizma ne znači “sravniti sve u Gazi”.

Podtajnik Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja, Martin Griffiths, opisao je nastavak sukoba kao “neizbrisivu mrlju na našoj kolektivnoj savjesti”.

No američki državni tajnik Antony Blinken, čija je zemlja glavni saveznik Izraela, rekao je da svijet mora pojačati pritisak na Hamas, a ne samo na Izrael.

Dnevnik.ba

17. srpanj 2024 15:42