StoryEditor
Izborni zakon

Nakon napada botova: SDA-ov "izdajnik" Softić više ne vjeruje u "kompromis"

Piše desk  /  18.01.2022., 19:36h
Potpredsjednik SDA i poslanik ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH gostovao je danas u Danu uživo gdje je govorio o aktuelnim političkim odnosima u BiH. Softić je kazao da mu se čini da kako se bliže izbori sve će teže biti doći do rješenja, prenosi N1.

Softić se osvrnuo na reakcije na njegove nedavne izjave o mogućem kompromisu, kazavši da nije očekivao da će neko benigne izjave pretvoriti u naslove o izdaji države.

“Nisam očekivao da će neko benigne izjave pretvoriti u naslove da sam ja pozvao na izdaju države, da sam pizvao na uvođenje aparthejda u državi. To su neke stvari koje čovjek ne može predvidjeti. Moja intencija je bila da pokušam objasniti atmosferu u kojoj se pregovara o Izbornom zakonu. Svaka, pa i najmanja mogućnost kompromisa se unaprijed proglašava izdajom”.

“Nisam čuo da je neko iz SDA reagovao, na društvenim mrežama je ovih dana mnogo mojih izjava koje ja u životu nisam pomislio da izgovorim, a ne izgovorio. Postoje botovi koji se bave i privatnim životima ljudi i svim ostalim”, dodao je Softić.

Sutra je na rasporedu sjednica Kolegija SDA.

“Sutra imamo sjednicu Kolegija, tako da će vjerovatno biti govora o predstojećim pregovorima. Ne vjerujem da je ovo tema ikome što sam ja izvovorio. Očigledno je da onog trenutka kada smo prešli u novu godinu smo ušli u izbornu godinu i sve ono što se izgovori, stavlja se na kvadra i od toga se prave sulude konstrukcije. Optužiti mene da sam zbog riječi kompromis pozvao na izdaju zemlje i pravljenje aparthejda, ovakvo nešto još nisam u politici doživio“.

Softić kaže da mu se čini da kako se bliže izbori sve će teže biti doći do rješenja.

“Ja nisam glasnogovornik lidera SDA; ja govorim ono što ja mislim. Lider SDA je formirana osoba i može govoriti ono što on misli. Ja sam samo iznio mišljenje o stanju u kojem jesmo i upozoriti da što se više budemo približavali izborima, sve će teže biti doći do rješenja”.

Da li je kompromis moguć?

“Da vam budem iskren, prije ove izjave koja je završila u usputnom intervjuu bio sam puno optimističniji, sada vidim da je stanje pod psihozom i upalom i bojim se da smo dalje od onoga što bi moglo da se protumači kao neka vrsta rješenja u BiH. Sada se postavlja pitanje šta onda kada se ne dođe do rješenja?“, ističe Softić.

Dodaje da je HDZ BiH dugo već u strateškom partnerstvu sa SNSD-om.

“HDZ BiH je dugo u nekoj vrsti strateškog partnerstva sa SNSD-om i ja upozoravam na to da to partnerstvo ozbiljno prijeti ovoj državi, prijeti demokratskim procesima i svemu onome što možemo smatrati budućnošću ove zemlje“.

“Do sada smo na sceni vidjeli bojkot državnih institucija i od opozicije i to je možda Dodiku dalo zamajac da radi ovo dalje”, dodaje.

Različiti stavovi iz Hrvatske?

“Vrlo je teško razumjeti ovo što Milanović radi u ovom mandatu“, ističe Softić.

“Šta smo mi dobili sa ovim što je Vučić uradio sastankom sa Dodikom? Vučić nije poslije tog sastanka izašao i kazao da je s Dodikom dogovorio vraćanje u institucije. On je ostavio prostor u kojem on i dalje može da ucjenjuje, da provocira i prijeti. Samo je povukao liniju da se može distancirati od te politike”, kazao je.

Dnevnik.ba

19. rujan 2023 05:15