StoryEditor

Nakon mladih košarkaša i mladi Kauboji ušli u polufinale Europskog prvenstva

Piše D  /  15.08.2018., 11:08h

U polufinalu Hrvatska igra protiv Islanda u petak, 17. kolovoza, u 20:30 sati u Areni Varaždin. Drugi polufinalni par su Danska i Švedska.

Hrvatska je odlično otvorila susret i diktirala tempo igre do posljednjeg zvižduka. 

Temelj igre Hrvatske je bila čvrsta 6-0 obrana koja je jako namučila Francuze. Oni su odgovorili s 4-1 zonom koja se pretvarala u 5-1, ali nisu bili uspješni. Hrvatski napad je u prvih 11 minuta utakmice bio vrlo uspješan i postigao je četiri gola zaključno s Marinom Greganićem, dok je hrvatska mreža mirovala. Prvi gol protivnika stigao je tek u 11 minuti preko Yohana Bourgeuila.

Uz dobru obranu razbranio se i Stipe Purić pa je Francuska i sljedećih pet minuta bila bez pogotka. S druge strane hrvatski napad je nastavio s uspješnim pronalaženjem rupa u protivničkoj obrani pa je u 17. minuti stanje bilo 8:1 nakon sjajnog gola Patrika Martinovića. Francuska je na novi zgoditak morala čekati sve do 18. minute susreta kada siguran biva Hugo Jullian. U posljednjih pet minuta prvog dijela utakmice koncentracija Hrvatske kao da je pala i to je Francuska iskoristila za smanjenje minusa, ali bliže do pet nisu došli pa se tako na odmor otišlo pri 12:7 naših kadeta.

Posložena igra vratila se u uvodnim minutama nastavka u samo deset minuta igre Hrvatska je vratila svojih osam pogodaka prednosti (17:9). Nakon dvije pogreške u napadu Francuska je preko Loicka Salouasmanjila zaostatak na 11:17. No, Hrvatska nije htjela popustiti i cijelo vrijeme je održavala vodstvo ne dopuštajući Francuzima ni blizu.

Bilo je možda sitnih grešaka pa je tako u 47. minuti Hrvatska napadala s četiri igrača zbog čega je izbornik Boris Lisica pozvao prvi time-out. Dobro je izgledalo na terenu i nakon novih dogovora, a u zadnjih deset minuta utakmice Hrvatska ulazi s obranom Frana Lučina i s osam golova u plusu. Do kraja se ništa nije promijenilo i Hrvatska je mogla početi slaviti polufinale Europskog prvenstva pobjedom nad Francuskom 25:20 (12:7).

Najefikasniji kod Hrvatske bio je Fran Mileta sa šest pogodaka, pet je upisao Patrik Martinović. Na vratima je Stipe Purić sakupio devet obrana, a Fran Lučin njih četiri. U redovima Francuske istaknuli su se Sadou Ntanzi i Yohan Bourgeuil svaki s po četiri zgoditka. Za najboljeg igrača utakmice proglašen je  Zvonimir Rudolf Šafranko.

Izbornik Boris Lisica nakon utakmice je rekao: "U najvažnijoj utakmici naglašavao sam da je jako bitan ulazak u utakmicu. To smo odradili kako treba i rezultat to pokazuje. Primili smo samo dva pogotka u 20 minuta utakmice. Imali smo dobar protok lopte. Vodili smo cijelo vrijeme i kontrolirali rezultat. Nismo posustajali sve do zadnjeg trenutka. Čestitam svojim momcim” te potom najavio sljedećeg protivnik, a to je Island: ‘‘Površno smo gledali Island. U dublju analizu ćemo tek ući. U samoj završnicu su ušli Skandinavci – Danska, Švedska i Island te Hrvatska. Mi ćemo se pripremiti za njih. Imaju odličnu vanjsku liniju i u tom segmentu su slični Dancima.”

”Sjajno smo krenuli i kada se pokrenuo naš kotač i kada smo stvorili veliku razliku, Francuska se nije mogla vratiti, a na nama je bilo da održavamo prednost. Obrana je bila ključ obrane kao svaki put do sada. U polufinalu nas čeka Island koji igra taj skandinavski stil, slično kao i Danska i pokušat ćemo se što bolje pripremiti”, rekao je Zvonimir Rudolf Šafranko, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 11:24