Article_Top_970x250

Nakon lokalnih izbora u BiH dezinfekcija školskih prostorija, nastava online

mjere predostrožnosti

Nakon lokalnih izbora u BiH dezinfekcija školskih prostorija, nastava online

stu 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakon lokalnih izbora, učenici na području Federacije BiH i u Republici Srpskoj nastavu, u vremenskom periodu ovisno od područja, pohađaju u online formatu radi dezinfekcije školskih prostorija u kojima je jučer održano glasanje na Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

U skladu sa preporukom Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva da učenici tjedan nakon izbora ne idu u školu da bi bile dezinficirane sve škole u kojima se održavalo glasanje, a s ciljem zaštite djece od zaraznih bolesti, kantonalni ministri obrazovanja su obavijestili odgojno-obrazovne ustanove u kojima  se vršilo glasanje o zaustavljanju nastavnog procesa i pozvali na detaljnu dezinfekciju i provjetravanje prostorija škole.

Kako je za Fenu kazala pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Nadija Bandić u Kantonu Sarajevo, Hercegbosanskoj županiji, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Posavskoj županiji nastavni proces u školama se neće odvijati dva dana nakon izbora, a realizirat će se po online modelu nastave.

U ostalim županijama, osim u Mostaru (u Hercegovačko-neretvanskoj županiji), gdje još nisu održani izbori, ispoštovana je preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o sedmodnevnim aktivnostima dezinfekcije škola i odvijanja nastave u online formatu.

- Čine se veliki napori da se poduzmu sve potrebne aktivnosti u cilju provođenja preporučenih higijensko-epidemioloških mjera i sprečavanja pojave i širenja virusa i u cilju zaštite života i zdravlja učenika i nastavnika, kao i nenastavnog osoblja koji moraju, nakon okončanja svih izbornih aktivnosti, ući u čiste i potpuno dezinficirane učionice - kazala je.

Kako navode iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, u periodu od 16. do 20. studenog ove godine sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj čije prostorije su bile korištene kao biračka mjesta za vrijeme Lokalnih izbora, izvodit će nastavu na daljinu.

U navedenom periodu, osnovne i srednje škole, kao i njihova područna odjeljenja, čije prostorije nisu korištene kao biračka mjesta, organizirat će se odgojno-obrazovni rad u školskim prostorijama, osim škola koje imaju suglasnost za izvođenje nastave na daljinu.

- O takvoj organizaciji nastave i obustavljanju rada u prostorijama navedenih osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj te u Domu učenika Doboj odlučeno je zbog dezinfekcije školskih prostorija nakon Lokalnih izbora 2020. i zbog zaštite zdravlja učenika i zaposlenih u tim ustanovama - navodi se.

Lokalni izbori održani su u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 16. studenog.

Dnevnik.ba