StoryEditor
francuska

Nakon krvavog napada, sukob Kurda i policije na ulicama Pariza

Piše fena  /  23.12.2022., 19:11h

Kurdski prosvjednici sukobili su se u petak s policijom u središtu Pariza nakon što je 69-godišnji naoružani napadač otvorio vatru u kurdskom kulturnom centru i frizerskom salonu, ubivši tri i tri ranivši osobe.

Policija raspoređena ispred kulturnog centra upotrijebila je suzavac kako bi rastjerala prosvjednike koji su pokušali probiti policijski kordon koji je štitio ministra unutarnjih poslova Geralda Darmanina koji je stigao na mjesto događaja, javili su novinari AFP-a.

Prosvjednici su kao odgovor bacali predmete na policiju, palili kante za smeće i podigli barikade.

Na nekoliko automobila parkiranih na tom području, kao i na policijskim vozilima, razbijeni su prozori dok su prosvjednici bacali cigle.

Neki od njih su uzvikivali slogane podrške Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), kurdskoj organizaciji koju su Ankara, Europska unija i drugi označili kao terorističku.

Centar, nazvan Center Ahmet Kaya, je sjedište dobrotvorne organizacije koja organizira koncerte i izložbe te pomaže kurdskoj dijaspori u pariškoj regiji.

- Napadač, umirovljeni mašinovođa, "jasno je ciljao na strance" - rekao je ministar unutarnjih poslova Darmanin novinarima na mjestu događaja, dodajući međutim da "nije sigurno" da je muškarac namjeravao ubiti "osobito Kurde" te dodao kako još nisu utvrđeni točni motivi njegovog napada. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:58