Article_Top_970x250

Nakon hutskih napada prepolovila se proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji: Moguće globalno poskupljenje

panika

Nakon hutskih napada prepolovila se proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji: Moguće globalno poskupljenje

ruj 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Naftna proizvodnja Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, prepolovila se u nedjelju nakon subotnjih, hutskih napada na dva naftna postrojenja, što znači moguće globalno povećanje cijena nafte.

Saudijska proizvodnja nafte smanjila se za 5, 7 milijuna barela dnevno, što je 5 posto svjetske proizvodnje nafte, nakon hutskih napada na postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu, rekla je državna naftna tvrtka Aramco.

Saudijska Arabija svakoga dana izvozi preko 7 milijuna barela nafte.

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 milijuna barela nafte, a u kolovozu je proizvodila, prosječno 9, 85 milijuna barela, prema podacima američke agencije za energetske informacije.

- Abqaiq je vjerojatno najvažnije postrojenje za svjetsku opskrbu naftom, rekao je Jason Bordoff, ravnatelj Centra za globalnu energetsku politiku, Sveučilišta Columbia, koji je bio član Obaminog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Rizik regionalne eskalacije, koji povećava svjetske cijene nafte, sada se značajno povećao, dodao je.

Abqaiq se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Aramcova sjedišta u Dhaharanu.

Postrojenje prerađuje sirovu naftu iz najvećeg svjetskog naftnog polja, Ghawara, dugačkog 280 kilometara i širokog 30 kilometara, te ga prevozi do terminala Ras Tanura, najvećeg naftnog terminala na svijetu, i Juaymaha.

Nafta se također transportira zapadno, putem saudijskih crvenomorskih terminala.

Jemenski Huti preuzeli su odgovornost za napad, kako tvrde, s 10 dronova, ali američki državni tajnik Mike Pompeo tvrdi da je za napad odgovoran Iran.

Pompeo je akciju nazvao "napadom bez presedana na svjetsku opskrbu naftom", prenosi Hina.

Dnevnik.ba