StoryEditor
Izvoz afera

Nakon Hrvatske i Makedonije, Kojundžić afere „doveo“ i u BiH

Piše DESK  /  28.02.2023., 14:11h

Neki bh. mediji posljednjih tjedana i mjeseci bavili su se navodnom aferom „Peti kat“ u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, prema kojoj se paralelno i „tajno“ gradio Intergrirani zdravstveni informacijski sustav (IZIS). Naime, sustav IZIS je informacijski sustav koji uvezuje zdravstvene ustanove HNŽ-a a problem je nastao kad je ZZO HNŽ odlučio raspisati tender za sustav e-zdravstvo.

Nakon tog,  vlasnik tvrtke Cuspis Vinko Kojudžić je odlučio ući u javnu kampanju, optužujući bivšeg direktora ZZO HNŽ-a Radu Bošnjaka za koruptivne aktivnosti. Ipak, i sam Kojundžić je kroz godine bio umiješan u niz koruptivnih afera što baca ozbiljnu sumnju na njegove motive.

Tako se Kojundžić 2005. godine spominje  u aferi povezanoj s višemilijunskom naplatom konzultantskih usluga Hrvatskom zavodu zdravstvenog osiguranja. Od tad do danas on se redovito pojavljuje u tekstovima hrvatskih medija u koruptivnom kontekstu. Jedan od posljednjih je afera s izradom platforme cijepise.zdravlje.hr te aferama u više kliničkih centara Republike Hrvatske.

Također, hrvatski mediji su opsežno pisali o tomu kako od 2018.godine kreću „veliki poslovi“ tvrtke Cuspis, odnosno od trenutka kad je za ministra zdravstva Hrvatske postavljen Vili Beroš. 

Ipak, kao najveća afera izdvaja se slučaj s osječkim KBC-om. Naime, nakon što je osječki KBC želio promijeniti svoj IZIS, Kojundžićeva tvrtka je blokirala cijeli informacijski sustav ove bolnice. 

Istovremeno, hrvatski mediji otkrili su još jednu aferu vezanu za Kojundžića u Makedoniji gdje je tvrtka Cuspis tvrtka 2016. godine osuđena zbog kršenja autorskih prava nad računalnim softverom. 

Afera u BiH, odnosno u HNŽ-u, izbila je otprilike mjesec dana pred sudsko ročište na suđenju o vlasništvu na IZIS-om.

IZIS je novi integrirani zdravstveni informacijski sustav, a ZZO je posao informatizacije zdravstvenog sustava još 2012. povjerio tvrtki Cuspis d.o.o. koja je imala pravo na održavanje i nadograđivanje postojećeg sustava, a sklopljeni ugovori vrijedni su više od dva milijuna KM.

Kojundžić tvrdi kako nije htio sudjelovati u stvaranju paralelnog IZIS-a te kako je cijela afera izbila zbog tog. Podsjećamo kako je u tijelu sudski postupak između Cuspisa i ZZO-a HNŽ-a.

Sam Bošnjak, pak, u priopćenju za javnost tvrdi kako su posrijedi laži, konstrukcije i obmane kao i pritisci pojedinih medija i pojedinaca koji, kako se navodi, “temeljenim isključivo na lažima, konstrukcijama, izmišljotinama i insinuacijama koje imaju za cilj obmanjivanje i manipuliranje javnosti”.

Bošnjak u svom priopćenju navodi kako su „lažni medijski natpisi u funkciji svjesnog obmanjivanja javnosti od strane ugovornog partnera Zavoda, dobavljača IZIS-a – Vinka Kojundžića čije se ime često spominje u negativnom kontekstu u mnogim državama u kojima je djelovao”.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 06:22