StoryEditor
SDA-ova ministrica ostala sama

Nakon Hrvata i Srbi odbili susret s iranskim šefom diplomacije

Piše desk  /  06.12.2022., 17:17h

Sastanak članova kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amirom Abdollahianom, koji je bio zakazan za danas u 16:00 sati, je otkazan.

Sastanku s iranskim ministrom vanjskih poslova Hoseinom Amir-Abdolahianom neće se odazvati ni članovi kolegija Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović i Nikola Špirić nakon što su to ranije najavili i parlamentarci iz HDZ-a.

Iz Parlamentarne skupštine BiH najavljeno je da bi danas u 16:00 članova članovi kolegija Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH trebali da se sastanu s ministrom vanjskih poslova Irana.

Večernji list je ranije danas objavio da se nitko iz reda hrvatskog naroda neće odazvati pozivu na sastanak s iranskim šefom diplomacije koji je uputila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, prenosi Klix.

Ovaj potez odbijanja sastanka se pravda činjenicom da se cijeli civilizirani svijet ograđuje i protivi nasilju te gušenju ljudskih prava u Iranu.

Abdollahian je danas imao sastanak s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković koja ga je nazvala "dragim gostom i prijateljem". Riječ je, kako je naglasila Turković, o prijateljskoj državi s kojima gajimo odnose već 30 godina, točnije 25. siječnja naredne godine navršit će se točno tri desetljeća od sklapanja prijateljskih odnosa Irana i BiH.

Jedno pitanje novinara na konferenciji za medije koja je upriličena nakon sastanka odnosilo se i na dešavanja koja potresaju Iran protekla dva mjeseca, a riječ je o masovnim prosvjedima koji su pokrenuti nakon smrti djevojke Mahse Amini u pritvoru moralne policije.

Abdollahian je odgovorio da je prvenstveno riječ o utjecaju Sjedinjenih Američkih Država i želji da "zavladaju" u Iranu.

U krvavim prosvjedima, prema medijskim navodima, ubijeno je više od 300 osoba.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:16