StoryEditor
TRI OSOBE POGINULE

Nakon eksplozije na Krimskom mostu Rusima je uništena ključna arterija za opskrbu vojske na jugu Ukrajine

Piše FENA  /  08.10.2022., 18:27h

Eksplozija koja je danas uzrokovala djelomično urušavanje mosta koji povezuje poluotok Krim s Rusijom, oštetila je ključnu arteriju za opskrbu u posrnulim ratnim naporima Kremlja u južnoj Ukrajini. Ruske vlasti su priopćile da je eksploziju izazvao kamion bomba i da su tri osobe poginule.

Predsjednik regionalnog parlamenta Krima koji podržava Kremlj odmah je optužio Ukrajinu da stoji iza eksplozije. Ukrajinski dužnosnici su više puta prijetili da će napasti most, a neki su slavili uništenje, ali Kijev nije preuzeo odgovornost, javlja agencija AP.

Eksplozija je riskirala naglu eskalaciju u ruskom osmomjesečnom ratu, s obzirom na neke ruske zastupnike koji su pozvali ruskog predsjednika Vladimira Putina da proglasi "kontraterorističku operaciju" u znak odmazde, odbacujući izraz "specijalna vojna operacija" koja je umanjivala opseg borbi na obične Ruse.

Kremlj bi mogao iskoristiti takav potez da dodatno proširi ovlasti sigurnosnih agencija, zabrani skupove, pooštri cenzuru, uvede ograničenja putovanja i proširi djelomičnu vojnu mobilizaciju koju je Putin naredio prošlog mjeseca.

Nekoliko sati nakon eksplozije, rusko Ministarstvo obrane objavilo je da će načelnik zračnih snaga, general Sergej Surovikin, zapovijedati svim ruskim trupama u Ukrajini. Surovikin, koji je tijekom ljeta bio zadužen za ruske trupe na jugu Ukrajine, predvodio je ruske snage u Siriji i optužen je da je nadgledao brutalno bombardiranje koje je uništilo veći dio grada Alepa.

Dnevnik.ba

24. ožujak 2023 20:50