StoryEditor
čelnik sda

Nakon stalnih huškanja na rat, Izetbegović sada tvrdi da je za mir: "Ne prijetim ja nikome ratom, ali Bošnjaci se imaju pravo braniti"

Piše hina  /  29.07.2022., 10:39h

Čelnik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović (SDA) ustvrdio je u petak da on nikome ne prijeti ratom, već poručuje da se Bošnjaci imaju pravo braniti, a muslimanski poglavar zanijekao je upletanje u izborni proces i "namještanje" izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH.

Nakon dvodnevne šutnje Izetbegović je objavom na Facebooku reagirao na lavinu kritika koja se na njega sručila pošto je na stranačkom skupu ranije ovog tjedna izjavio da Bošnjaci imaju pripremljen odgovor za "najgori" scenarij te su se u tu svrhu "prebrojali" i znaju koliko imaju spremnih lovaca i dronova.

Ta njegova izjava protumačena je  neodgovornom i ratnohuškačkom i takvu su mu poruku poslali iz veleposlanstva Sjedinjenih Država i  Ureda visokog predstavnika (OHR).

Izetbegović je na to odgovorio konstatacijom da nema potrebe za zgražanjem jer on nije huškao na rat nego je zagovornik očuvanja mira i sigurnosti.

"Ne može biti prijetnja ni ratno huškanje kada kažemo da ćemo se braniti. Ratno huškanje je kada se prijeti secesijom, podjelom države, na dnevnoj bazi govori o 'srpskom svetu', o prekrajanju granica, kada se vrijeđa i omalovažava cijeli jedan narod, kada iz susjedstva svakodnevno dobijamo poruke koje su vrlo često nalik onima iz 90-ih godina prošlog stoljeća", napisao je Izetbegović.

Njegova je teza da je najveća opasnost za mir secesionizam koji provode u Republici Srpskoj i podrivanje integriteta BiH kao države na što, kako tvrdi, nikada nije bilo odgovarajuće reakcije onih koji sada njega kritiziraju.

"Da je bilo odlučnih reakcija... onda vjerojatno ni ja ne bih morao ljudima koji su s pravom zabrinuti pojašnjavati da nećemo dopustiti scenarij iz 92. godine", napisao je.

Bošnjaci ne smiju dopustiti da ih se ponovo pobrojava po masovnim grobnicama te imaju pravo na obranu i to im nitko ne može uskratiti, poručio je.

Franjevac i muslimanski poglavar polemiziraju o Komšiću

Reis Husein Kavazović u odvojenoj izjavi odlučno je odbacio tvrdnje da Islamska zajednica (IZ) u suradnji sa SDA intervenira u političke procese te da je njezinom zaslugom Željko Komšić već tri puta izabran za člana Predsjedništva BiH kao Hrvat.

"Objeda da sam ja pogodovao da Željko Komšić bude izabran u Predsjedništvo BiH iz reda hrvatskog naroda nije ništa drugo već nekoliko puta ponovljena laž koja ne može postati istina. Ja to nikada nisam, niti bih učinio", kazao je Kavazović za portal Preporod, glasilo IZ u BiH.

Time je Kavazović zapravo reagirao na izjave bosanskog franjevca Ive Markovića.

Ovog je tjedna u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje" fra Ivo žestoko je kritizirao Komšića kao osobu koja je iznevjerila sve nade onih koji su za njega glasali kada je prvi put izabran i nakon čega se pretvorio u "privjesak SDA". Ustvrdio je i da je Komšićevu izboru pomogla IZ u BiH instruirajući vjernike kako će glasati.

 "Iz kuće dva glasa idu za Džaferovića, jedan za Komšića. Tako je Komšić postao praktički SDA kadar, Hrvati u BiH ga nisu mogli doživljavati kao svoga, ogadio je Hrvatima BiH kao domovinu", kazao je fra Ivo referirajući se na posljednje izbore na kojima je Komšić pobijedio u utrci s Draganom Čovićem.

Reis Kavazović sada podsjeća da je on uoči tih izbora 2018. godine jasno kazao da nije dobro da Bošnjaci drugima biraju predstavnike. 

"Ne smatram dobrim da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike iz drugog naroda gdje god je ravnopravnost u zastupljenosti naroda u institucijama vlasti Ustavom određena i zajamčena", izjavio je tada Kavazović nudeći to i danas kao dokaz da se IZ ne miješa u politiku.

Fra Ivo mu je u petak na to odgovorio konstatacijom dao je izjava iz 2018. godine bila nedostatna jer je stanje na terenu bilo drugačije i tada se muslimanske vjernike iz tijela IZ masovno pozivalo da glasove iz svojih obitelii osiguraju i za Komšića pa je to i uspjelo.

"Mora se znati tko je odgovoran za to i nepravdu treba priznati i ispraviti", kazao je fra Ivo.

Najmanje što IZ u BiH može učiniti jest da se zajedno sa SDA ispriča Hrvatima jer su nametali svoga čovjeka te trebaju obećati da će pozvati Bošnjake da budu korektni i ne biraju Hrvatima predstavnika, dodaje.

To bi ujedno srušilo glavni oslonac Draganu Čoviću i dalo šansu probosanskim hrvatskim političarima u BiH, zaključio j bosanski franjevac.    

30. studeni 2023 14:20