StoryEditor

Nakon dvije godine života u Njemačkoj Nikolina se vratila u rodnu Busovaču

Piše D  /  16.04.2021., 10:04h

Nikolina Laštro iz Busovače nakon dvije godije života u Njemačkoj vratila se u svoj rodni kraj, svoju Središnju Bosnu, svoju Busovaču. Nikolina je u Njemačkoj dvije godine radila kao njegovateljica, a svoja iskustva o životu u Njemačkoj podijelila je za Centralna.ba

- Bila sam u jednom manjem gradu Oberaudorfu- pokrajina Bayern, jako lijepo turističko mjesto prvenstveno jedno obiteljsko mjesto. A za odlazak u Njemačku odlučila sam se tako što sam prvo pomislila svi idu pa zašto da ne probam i ja, a i da jednostavno upoznam nešto novo, nešto drugačije u odnosu od našeg načina življenja, rekla je Nikolina Laštro. 

- Bilo je jako zanimljivo raditi kao njegovatelj i izazovno s obzirom da sam došla sa ne poznavanjem njemačkog jezika, nova sredina, novo sve, ali sam jako dobro prihvaćena u njihovom društvu i kolege su bile pune razumijevanja i uvijek su bili spremni pomoći, kaže i dodaje kako medicinari s Balkana imaju puno više znanja i puno više prakse i osjećajniji su u odnosu na Njemačke medicinare, što se vidi u radu s pacijentima.

Na upit što joj je najviše nedostajalo dok je živjela u Njemačkoj kaže kako joj je dosta toga nedostajalo. 

- Tu su mi naravno roditelji, društvo, jednostavno naš način života mi je nedostajalo. Znate kako kažu “nigdje nije kao u Bosni” pa tako sam se ja i vratila, ističe Laštro. 

Kada je u pitanju odnos plaće i troškova života u Njemačkoj, pojašnjava da plaće jesu dobre, ali su i troškovi veliki. 

- Život u Njemačkoj jeste skup ma kako ga drugi drugačije predstavljali, naglasila je.  A na upit kako je došlo do velike odluke da se vrati u BiH, kaže kako većinom svi ostanu u šoku kada kaže da se vratila jer dvije godine nije malo. 

- Vidjela sam da jednostavno to nije za mene, da se ja ne osjećam dobro i da želim da ovdje u Bosni ostvarim nešto i da ovdje danas sutra imam svoju obitelj, a ne negdje drugo gdje nisam rođena, pojasnila je. 

Mladim ljudima u BiH je poručila da se trude ostvariti svoje snove, "jer i u BiH posla ima za onoga tko hoće da radi i tko hoće da se trudi". 

- Danas je najlakše spakirati kufere i otići, a bit života je ostati ovdje i boriti se, dodala je.  Nikolina je danas zaposlena kao medicinska sestra, te će svoje iskustvo rada u Njemačkoj i znanje koje je stekla primjenjivati na dobrobit pacijenata u Srednjoj Bosni.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:22