StoryEditor

Nakon Drvara sumnjivi otpad u tajnosti dovezen i u Bihać

Piše D  /  06.07.2020., 10:07h

Lokacija je dvorišni prostor bivšeg poduzeća „Tehnopek“, koje je nakon stečajnog postupka, prodano za sada nepoznatom državljaninu Holandije. Na lice mjesta, nakon dojave građana, odmah su izašli pripadnici MUP-a USK-a, komunalne inspekcije Grada Bihaća, Inspekcije za zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, kao i predstavnici MZ Privilica, na čijem je teritoriju otpad i odložen. Lokacija na kojoj je otpad nelegalno odložen, u neposrednoj je blizini rijeka Dobrenica i Una, što predstavlja i opasnost od ekozagađanja, prenosi Dnevni avaz.

Iako su vozači kamiona koji su sporni otpad istovarili na ovu lokaciju, brzo je i napustili, zahvaljujući građanima koji su uspjeli fotografirati registarske tablice, pripadnici MUP-a USK-a su na tragu da ih identificiraju i postupe u skladu sa ovlastima, u ovom slučaju.

Tako je Bihać, nakon Drvara postao mjesto gdje neko iz osobnih interesa i pod sumnjivim okolnostima, odlaže otpad iz drugih zemalja. Cijeli slučaj prate sve nadležne institucije Grada Bihaća i USK-a. O svemu je obaviješten i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Federalna ministrica ekologije i turizma Edita Đapo najavila je da će u ponedjeljak, 6. srpnja, podnijeti kaznenu prijavu i zatražiti od nadležnih istražnih organa da ispitaju sve dozvole firme "Krom reciklaža" iz Drvara, čiji su postupci uznemirili i zabrinuli građane ove i općine Bosansko Grahovo.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 21:46